Громадою долаймо корупцію

Громадою долаймо корупціюДо боротьби з корупцією правоохоронні та державні органи
залучатимуть громадські організації та ЗМІ

25 листопада 2011 року в прокуратурі Чернівецької області відбулося розширене засідання колегії, на якій мова ішла про стан законності у сфері запобігання і протидії корупції та прокурорського нагляду на цьому напрямку. Участь роботі колегії, окрім міськрайспецпрокурорів, взяли також голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло ПАПІЄВ, в.о. голови Чернівецької обласної ради Валентин МАНІЛІЧ, секретар Чернівецької міської ради Віталій МИХАЙЛІШИН, начальники УСБУ та УМВС України в Чернівецькій області Ярослав ГАВРИШ і Микола ХАРАБАРА та керівники інших правоохоронних і контролюючих органів.
Питання посилення в Україні боротьби з корупцією на усіх рівнях сьогодні є одним з найактуальніших. Адже прояви цього негативного явища загрожують національній безпеці, унеможливлюють реалізацію принципу верховенства права, становлення громадянського суспільства, втілення усіх задекларованих у Конституції України соціальних цінностей щодо захисту прав і свобод людини. Тому, як зазначив у своїй доповіді прокурор області Петро КОВАЛЬ, у прокуратурі області вже створений та діє спеціалізований відділ нагляду, а стан протидії корупції був предметом ґрунтовного вивчення і розгляду на двох координаційних нарадах керівників правоохоронних органів області, постановами яких ухвалено низку заходів, спрямованих на активізацію роботи по запобіганню і протидії корупції. Вжиті заходи сприяли підвищенню ефективності цієї роботи. Зокрема, у поточному році нами порушено 44 кримінальні справи даної категорії, за якими до відповідальності притягнуто 59 осіб, з них 15 за одержання хабарів. Всі ці справи в порядку ст.232 КПК України скеровані до судів області для розгляду по суті. Випадків їх направлення судами на додаткове розслідування, чи винесення виправдувальних вироків не допущено.
З огляду на визначені пріоритети Петро КОВАЛЬ назвав конкретні напрямки прокурорського нагляду. Зокрема, проведеною прокуратурою перевіркою у сфері охорони здоров’я встановлено, що всупереч вимогам законодавства закупівля товарів для організації харчування хворих проводилась без відповідних тендерних процедур, внаслідок чого продукти закуповувалися із простроченими термінами придатності, а державним інтересам спричинені значні матеріальні збитки. Прикладом слугує порушена 9 листопада цього року стосовно головного лікаря Лікарні швидкої медичної допомоги кримінальна справа за ознаками ч.3 ст.365, ч.2 ст.366 КК України, у якій державним інтересам заподіяно збитки майже на півмільйона гривень. Досудове слідство у справі триває.
Також прокурорам слід більше уваги приділяти виявленню корупційних правопорушень у діяльності органів, які мають контрольні функції, працівники яких, надаючи адміністративні послуги, створюють передумови для вчинення корупційних діянь. Окремі такі посадовці потурають правопорушникам, отримують від них хабарі за надання дозвільних документів або непритягнення їх до відповідальності, складають фіктивні документи. Прикладом цього є порушена прокуратурою області кримінальна справа стосовно начальника відділу оперативного екологічного контролю Державної екологічної інспекції в області, який вимагав та отримав хабар в сумі 3,4 тис. грн. за нескладання стосовно громадянина К. протоколу про адміністративне правопорушення та неправомірне надання дозволу на вибір гравійно-піщаної суміші з русла річки. У справі триває досудове слідство.
Також однією з найбільш корумпованих залишається сфера земельних правовідносин. У поточному році прокурорами порушено 10 кримінальних справ цієї категорії, з яких до суду надіслано 8, до адміністративної відповідальності притягнуто 1 особу. Зокрема, прокуратурою області завершено слідство у кримінальній справі стосовно колишнього голови Вижницької райдержадміністрації, який незаконно виділив окремим громадянам земельні ділянки лісового фонду, чим спричинив збитки державі на суму 300 тис. грн.
У поточному році прокурорами внесено 5 подань та інших актів прокурорського реагування на усунення причин і умов, що сприяють корупційним проявам. За результатами їх розглядів 9 посадовців різних рівнів притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
На стан протидії корупції, зазначив прокурор області, вкрай негативно впливає її поширення у самих правоохоронних органах. У цьому році притягнуто до адміністративної відповідальності 5 осіб, з них – 3 працівники служби виконання покарань, 1 податківець, 1 працівник лісової охорони. До кримінальної відповідальності також притягнуто 12 працівників правоохоронних органів, з яких 5 – працівники органів внутрішніх справ, 4 податківці, 3 митники.
Особливо гостро суспільство реагує на прояви корупції у судових органах. Упродовж поточного року до суду з обвинувальним висновком направлено кримінальну справу про вчинення корупційного злочину суддею одного з районів м.Чернівців.
Насамкінець прокурор області наголосив, що неприпустимим є становище, коли притягнутий до відповідальності корупціонер продовжує виконувати свої посадові обов’язки. Як приклад цього, лише за наслідками втручання прокуратури області з посади звільнили помічника санітарного лікаря Кельменецької районної СЕС, який постановою суду був визнаний винним у вчиненні корупційного правопорушення. Однак, прокуратура району залишила даний випадок поза увагою. Тому Петро Коваль поставив вимогу прокурорам дотримуватися принципової позиції щодо усунення корупціонерів від їх посад, незалежно від суб’єкта, який склав протокол, а також ініціювати питання про відповідальність керівників за ігнорування норм закону.
Присутній на колегії голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло ПАПІЄВ висловив своє побажання щодо посилення боротьби з корупцією відповідно до вимог Національної антикорупційної стратегії на 2011-2015 роки, затвердженої Указом Президента України Віктором ЯНУКОВИЧЕМ 21 жовтня 2011 р. Він, зокрема, зазначив, що до боротьби з цим суспільним злом будуть долучатися громадські організації, а також засоби масової інформації.
За наслідками обговорення цієї актуальної проблеми колегією було ухвалено рішення про підвищення ефективності діяльності правоохоронних та державних органів у сфері запобігання і протидії корупції.

Прес-служба прокуратури Чернівецької області

peredplata