Іван Ринжук не вважає себе винним

Іван Ринжук не вважає себе виннимСьогодні вранці у Шевченківському райсуді відбувся досудовий розгляд кримінальної справи стосовно колишнього директора Калинівського ринку Івана Ринжука. Слухання розпочалося о 10.30 і завершилося о 13 годині. У “клітку” судової зали помістили Івана Ринжука та його компаньйона Дмитра Березовського. Третій підсудній, а саме Іван Божовський, на засіданні не був: він захворів і перебуває на лікуванні в обласному кардіодиспансері.

Івана Ринжука обвинувачують в отриманні хабара в розмірі 250 тисяч доларів США у квітні, а двох його спільників у співучасті. Божовського відпустили під заставу, інші перебувають у слідчому ізоляторі. Є дванадцять томів кримінальної справи, захист підсудних здійснюють дев’ять адвокатів.

Головуючий суддя Степан Богдан надав слово одному з адвокатів Івана Ринжука – Юрію Бондарєву. Суть його виступу: порушення законодавства і прав колишнього директора Калинки підчас слідства, упередженість, перебрання на себе суддівських функцій з боку органу розслідування. Київський адвокат, а саме Володимир Висоцький, який є членом Вищої Ради юстиції та Головою Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України, взагалі запропонував закрити кримінальну справу через недоказаність вини Ринжука. Інша ж колега гостя зі столиці назвала цю справу «твором». Всі адвокати зійшлися на тому, що розслідування кримінальної справи здійснювалося з грубими порушеннями законодавства, що не було ні передачі, ні отримання хабара, ні перевищення службових повноважень з боку Ринжука, ні співучасті в цьому злочині Березовського та Божовського. А ще захист клопотав про зміну запобіжного заходу для двох підзахисних. Приміром, посилалися на те, що Ринжук не може впливати на свідків, має позитивну характеристику, а на утриманні Березовського є дев’ятимісячна дочка, 91-річна бабуся, мати та дружина. Пропонували застосувати амністію й щодо Божовського, який має хворе серце та малолітню дитину.

– Я не визнаю себе винним, – заявив на засіданні Іван Ринжук. – Кримінальна справа проти мене сфальсифікована, це правовий нігілізм і фарс правоохоронних органів краю!

Іван Ринжук виглядав стомленим, але дуже уважно слухав виступи учасників процесу, часто оглядався на батька, який сидів у першому ряду, та своїх родичів. Батько два рази намагався підійти до сина, однак міліціонери не дозволили йому цього зробити, пославшись на те, що він може відвідати Івана у слідчому ізоляторі.

Головуючий суддя Степан Богдан відкинув всі клопотання адвокатів і призначив перше судове засідання в цій кримінальній справі на 21 грудня. Також він відхилив позовну заяву Чернівецької міськради про відшкодування підсудніми матеріальної шкоди: через неправильне оформлення заяви. Що ж стосується прокурора, який представляв обвинувальну сторону, то він повністю підтримав інкриміновані підсуднім обвинувачення. (Василь Гринюк).

My Webpage

Молодий буковинець

peredplata