Підсумки 2011: Найрезонансніші вбивства року

Підсумки 2011: Найрезонансніші вбивства рокуСвіт цього року найбільше вразили вбивства Усами бен Ладена та Муаммара Каддафі. Нажаль, чимало резонансних вбивств відбулось і в Україні.

\”Морська\” могила для терориста \”номер 1\”

Обіцянку вбити бен Ладена президент США Джордж Буш дав ще після терактів 11 вересня 2001 року. Але терорист \”номер 1\” був убитий тільки 10 років потому – 2 травня в маєтку в 50 км від Ісламабаду в результаті операції американського і пакистанського армійського спецназу.

Разом з лідером терористів був знищений його син, два кур\”єри і жінка, яку соратники бен Ладена використовували як живий щит. Дві дружини бен Ладена, четверо синів і четверо найближчих соратників арештовані. Як стало відомо пізніше зі свідчень учасників операції, перед ними не ставилося завдання взяти бен Ладена живим.

Тіло Усами бен Ладена було поховано в Аравійському морі за мусульманським звичаєм. Море в якості могили було вибрано для того що б запобігти перетворенню могили Усами бен Ладена на місце паломництва.

Холодильник для полковника Каддафі

Підсумки 2011: Найрезонансніші вбивства рокуВзимку 2010-2011 рр низкою країн арабського світу прокотилася хвиля революцій. Не обійшла вона стороною і Лівію.

За кілька місяців громадянської війни більша частина країни опинилася під контролем протестувальників. Основною вимогою опозиції стала відставка Муаммара Каддафі.

Вранці 20 жовтня при спробі вирватися з обложеного свого рідного міста Сирт, полковник Каддафі був взятий повстанцями в полон.

Повстанці зуміли захопити пораненого Каддафі, після чого його негайно оточила юрба, яка стала знущатися над ним. Люди з криками \”Аллах акбар!\” почали стріляти в повітря і тикати в полковника автоматами. Відеозаписи останніх хвилин життя Каддафі спростували початкову офіційну версію Національної перехідної ради Лівії. Стало зрозуміло, що він був убитий в результаті самосуду повстанців. В останні хвилини життя Муаммар Каддафі закликав повстанців одуматися: \”Харам алейкум … Харам алейкум … Ганьба вам! Ви не відаєте гріха?!\”.

Тіла Муаммара Каддафі та його сина були виставлені на загальний огляд в промисловому холодильнику для овочів у торговому центрі в Місураті. На світанку 25 жовтня вони були таємно поховані в Лівійській пустелі. На цьому закінчилося 42-річне правління полковника Каддафі і революція, яку він проголосив після повалення монархії в 1969 році.

Чотири кулі для Буданова

Колишній полковник російської армії Юрій Буданов, позбавлений свого звання в 2003 році за вироком суду, став відомий після того, як у 2003 році військовим судом був визнаний винним у викраденні і вбивстві 18-річної чеченської дівчини.

Вдень 10 червня Буданов був застрелений близько нотаріальної контори в Москві. Невідомі здійснили шість пострілів – чотири кулі потрапили Буданову в голову. Вбивці втекли на машині, яку через чверть години після початку слідчо-оперативних дій знайшли напівспаленою, в декількох кварталах від місця злочину. В оприлюдненому записі камери відеоспостереження, на якій відображені останні хвилини життя Буданова, можна побачити самого кілера, але він ні разу не повертався до камери обличчям. Сам розстріл екс-полковника камера не зафіксувала, бо вбивця спеціально вибрав для цього так звану сліпу зону.

Слідство не виключає версію кровної помсти, яку могли здійснити вихідці з Північного Кавказу. За словами очевидців, водій машини зі злочинцями – \”особа слов\”янської зовнішності\”. Передбачалося, що вбивство колишнього полковника може викликати заворушення, подібні тим, що відбувалися у грудні 2010 року в Москві. Однак ці побоювання не підтвердилися.

Бомба у тюрбані для Раббані

Колишній президент Афганістану Бурхануддін Раббані був убитий 20 вересня в результаті потужного вибуху, що стався в його кабульському будинку.

Вибух вчинив терорист-смертник, який сховав бомбу у своєму тюрбані.

В останні роки свого життя колишній президент очолював Вищу раду примирення – орган, покликаний налагодити діалог між протиборчими афганськими партіями і угрупованнями.

Раббані формально керував країною c червня 1992 року по грудень 2001-го, але в дійсності майже весь час його правління в країні йшла громадянська війна. На посту президента його змінив нинішній глава держави – Хамід Карзай.

Загиблий екс-президент в період радянської присутності в Афганістані керував одним із загонів моджахедів і вважався важливою фігурою серед їхніх лідерів. Чисельність його бійців перевищувала 20 тисяч осіб. У 1985 році він особисто керував придушенням повстання радянських військовополонених у таборі Бадабера.

Штурм кілера Дикаєва

Підсумки 2011: Найрезонансніші вбивства рокуВ Україні найгучнішим вбивством можна вважати ліквідацію найманого вбивці Аслана Дикаєва. Уродженець Чечні до 30 вересня був відомий хіба що у вузьких колах. Тоді під час спецоперації із його затримання під Одесою у перестрілці загинули двоє міліціонерів, ще четверо були поранені.

До пошуків Дикаєва та двох його спільників було залучено кілька тисяч співробітників управлінь внутрішніх справ трьох областей. Вже 1 жовтня у центрі Одеси бійці спецпідрозділів блокували приватний будинок, в якому знаходилися вбивці. Близько двох сотень співробітників міліції оточили і почали штурм. В результаті штурму двох злочинців було вбито, одному, нібито, вдалося втекти.

На цьому скандали навколо банди Дикаєва не закінчились. Одразу після штурму ходили чутки, що під час операції вбили повію, з розповсюдженого відео помітно, що самого Дикаєва добивали снайпери, а його дружина уже більше місяця утримується у СІЗО. Останнім гучним скандалом стала заява брата загиблого про те, що Дикаєв працював на вище керівництво української міліції. Однак у правоохоронних органах поспішили заперечити слова Адама Дикаєва.

Нещодавно народний депутат від НУНС Геннадій Москаль повідомив, що так званий \”третій кілер\” банди Дикаєва Андрій Шемятенков, якого з подачі екс-міністра МВС Анатолія Могильова шукала вся міліція, помер за два тижні до трагічних подій в Одесі.

Інформацію просмерть Шемятенкова в кримському главку міліції офіційно підтвердили. Однак не стали озвучувати, коли і за яких обставин був знайдений його труп, а також не відповіли на питання, чи мав він взагалі зв\”язок з бандою Дикаєва.

Звалище для севастопольських дівчаток

На початку року Україну сколихнуло жорстоке вбивство двох дівчаток. 4 січня в Севастополі 10-річна Анастасія Балябіна і 11-річна Тетяна Мизіна пішли з двору будинку і не повернулися. Пізно ввечері 29 січня були виявлені їх трупи зі слідами насильницької смерті та сексуальної наруги.

Правоохоронці затримували кількох підозрюваних у справі, в тому числі сторожа одного з прилеглих до їхнього будинку дитсадків. Повідомлялося нібито про його явку з повинною, проте пізніше було з\”ясовано, що він не має відношення до вбивства.

Слідством відпрацьовувалася і версія причетності до злочину батька Тані Мизіної та її старшого брата.

Вже в березні заступник міністра МВС Василь Фаринник заявив, що вбивство розкрито. За його даними, вбивцею виявилася 25-річна жінка, яка сама є матір\”ю малолітньої дитини. Вона нібито вбила дівчаток через ревнощі, але у її вині сумнівається навіть мама загиблої 10-річної Насті Любов Балябіна. В грудні жінку випустили з-під варти у зв\”язку з нестачею доказів.

Шизофренік вбив мольфара

Підсумки 2011: Найрезонансніші вбивства рокуВідомого карпатського мольфара і цілителя Михайла Нечая 15 липня виявили мертвим від ножових поранень у своєму будинку в село Верхній Ясенів на Івано-Франківщині.

Злочин вчинив мешканець Львова, раніше судимий за вбивство жінки, який першим увійшов у кімнату, де цілитель приймав відвідувачів. Власне, мольфар сам запросив цього чоловіка першим. Через декілька хвилин той вийшов і сказав наступним відвідувачам, що дід просив 10 хвилин не заходити.

Як пояснив чоловік, який лікувався від шизофренії, він убив діда Нечая за те, що той не сприймав і не поважав обряди і норми традиційного християнського віросповідання, а сповідував язичництво. Нібито напередодні вбивства він цілу ніч провів у молитвах, і вищі сили сказали йому, що \”діда треба покарати\”.

Щоб провести в останню путь вбитого чаклуна і цілителя до села Верхній Ясенів їздив колишній президент Віктор Ющенко.

Брата Арбузова вбили в ЖЕКу

Двоюрідний брат глави Нацбанку Сергія Арбузова Геннадій Сливний 18 липня був убитий у Донецьку. Тоді до будинку ЖЕКу Ворошиловського району під\”їхав чорний джип \”Лексус\”, з якого вискочив п\”яний чоловік і кинувся всередину. Розмахуючи обрізком труби, він вимагав негайної зустрічі з начальником.

Коли нападник почув, що начальника ЖЕКу немає, він накинувся на 60-річну жінку-диспетчера. В конфлікт втрутився 43-х річний Геннадій, який перебував поруч із житловою конторою. П\”яний чоловік накинувся на Геннадія з розкладним ножем, вдарив його у серце, після чого стрибнув у машину й зник. Постраждалий від удару помер.

Міліція завдяки численним свідкам події встановила особу вбивці, ним виявися фіндиректор ВАТ \”Укрвуглебуд\”, 47-річний Антон Ігольников. Не зважаючи на відомого родича, Геннадій працював звичайним водієм в одному з банків міста.

Економіста позбавили життя за тисячу доларів

У лютому українців вразило вбивство з особливою жорстокістю. У власній квартирі в Шевченківському районі столиці був знайдений мертвий економіст Валерій Новицький з чотирма десятками ножових поранень.

З метою приховати факт злочину зловмисники підпалили квартиру вбитого. Убивцями Новицького виявилися двоє парубків 20-ти і 22-х років. Вони зізналися, що пограбували квартиру економіста та продали два ноутбуки та іPad на столичному Радіоринку за тисячу доларів.

Як виявилось, підозрювані були знайомі з убитим від весни минулого року. За свідченнями затриманих, вони прийшли до убитого, щоб ознайомитися з матеріалами, які допоможуть у навчанні.

Потім разом сіли за стіл, випили. Незабаром між ними спалахнула суперечка, один із них вихопив ножа і завдав Новицькому 39 ударів у шию та живіт.

Смерть \”овочевого\” бізнесмена

У ніч на 2 квітня у власному будинку в селі Жовтневе Кам\”янець-Подільського району Хмельницької області застрелили депутата обласної ради від \”Батьківщини\”, відомого в області бізнесмена Адама Яхієва.

Тіло 56-річного Яхієва було знайдено близько дев\”ятої ранку. Зброя на місці злочину знайдена не була, у зв\”язку з чим в міліції виключили версію про самогубство.

Вбивство досі не розкрито. Одним з найбільш вірогідних мотивів правоохоронці вважають підприємницьку діяльність (Яхієв очолював велике підприємство з переробки сільгосппродукції – ВАТ \”Адамс\”, яке випускає овочеві консерви, реалізує борошно і крупи, зокрема дефіцитну гречку).

Джерело

peredplata