Саакашвілі та його «кицька» Марушевська борються з «горіховою мафією»

Саакашвілі та його «кицька» Марушевська борються з «горіховою мафією»

Коли в середині жовтня 2015 року 26-річну Юлію Марушевську було призначено керівником Одеської митниці, першими її привітали президент Петро Порошенко та губернатор Одещини Міхеїл Саакашвілі. З тих пір і воює вона з усталеною тут корупційною системою, складовою частиною якої є і так звана «горіхова мафія».
Нині проти «горіхової мафії» вже відкрито більше 30 кримінальних справ. Про це Саакашвілі заявив 18 січня 2016 року на Антикорупційному форумі в Харкові. А 20 січня його викликала чи то на допит чи то для «надання сприяння» у прокуратуру Київської області. Столичні правоохоронці ж висловили Саакашвілі подяку за надану інформацію стосовно високопоставлених корупціонерів на митницях, які отримують надприбутки шляхом маніпулювання вартістю розмитнення товарів.
Найбільш резонансна подія сталася 15 січня. «Після того, як Одеська митниця без будь-яких хабарів розмитнила один із вантажів і трейлер повіз його на румунський кордон, під час однієї із зупинок йому пробили колеса і на нього напала група, яка представилася працівниками прокуратури і МВС із Києва, які забрали вантаж, – написав з обуренням Саакашвілі у Facebook. – Тобто ці працівники проїхали 8 годин за свої кошти при скромній зарплатні 3-4 тис. гривень, щоб не дати своїм співгромадянам нормально вести бізнес». Тоді у відповідь на звернення підприємця Саакашвілі силоміць відкрив склад на промринку «Сьомий кілометр», де зберігалася 21 тонна заарештованих грецьких горіхів, і повернув йому товар.
Про свій візит до столиці Саакашвілі розповів: «Цього року ми сказали, що в Одесі, оскільки взяли більш менш під контроль митницю – випустимо ці горіхи за кордон. Хай платять в бюджет і ніхто не бере хабарі. Я дуже пишався, що ми це почали робити. І потім я опинився в Києві в одній компанії, там виявилися якимось чином кілька представників традиційного старого олігархічного угруповання. Вони мені кажуть: «Як там твоя кицька Марушевська?». Звичайно, образили – серйозна, розумна дівчина. Кажуть: «Ви дійсно думаєте, що «горіхову мафію» переможете? А подивіться. У нас вже є групи міліціонерів, прокурорів, вже готові 30 кримінальних справ. Жоден контейнер не вийде за межі України без нашого відома».
Викрив одеський губернатор і схему діяльності хабарників: «Є така «горіхова мафія». Підприємці у приватних виробників купують горіхи. За нашою системою неможливо оформити чисто документи. Жодна бабуся, яка вирощує горіхи – не може їх чисто оформити. А експортні ліцензії є у фірм, фірма приходить до бабусі і закуповує «налом» горіхи. Потім ці горіхи вивозять за кордон і щороку створювалася група з депутатів, СБУшників, прокурорів, які казали: «хочеш вивезти контейнер горіхів – 15-20 тис. доларів плати». Державі – нуль, все в кишеню. Щороку всі билися, хто буде сидіти на цій схемі».
Голова Одеської обласної держадміністрації Михайло Саакашвілі звинуватив заступника прокурора Київської області Олександра Колесника в «кришуванні» так званої «горіхової мафії» і вимаганні хабарів з підприємців. Тому з метою об’єднання зусиль по протидії та боротьбі з хабарництвом, Саакашвілі закликав усіх, хто постраждав від протизаконних дій чиновників і високопосадовців СБУ та ДФС, приєднуватися до боротьби з державними шахраями. Саакашвілі переконаний, що спільними зусиллями вдасться подолати «горіхову мафію», яка діяла десятиліттями.

Сергій Горицвіт

Від редакції : Першим в Україні виявив \”горіхову мафію\” начальник податкової Чернівецької області Михайло Сеничак. За це ледь не поплатився посадою. Але не поступився мафії. Зараз основні горіхові потоки перебралися в Одесу. А там їм на заваді став Саакашвілі. Сеничак з Міхо об\”єднали зусилля у боротьбі з \”горіховою мафією\”. І вони переможуть.

peredplata