Кара за контрабанду на Буковині

Кара за контрабанду на Буковині56 посадових осіб Чернівецької обласної митниці наказом Держмитслужби сьогодні звільнено з займаних посад.

Це фактично десята частина усього складу митниці. Левова частка – працівники пункту пропуску «Порубне-Сирет» на кордоні з Румунією. Кадрові висновки були зроблені за результатами перевірки комісії Державної митної служби, яка два тижні працювала на Буковині.
Як розповіла голова комісії, заступник директора Організаційно-розпорядчого департаменту Тетяна Бойченко, основною причиною масового звільнення митників стало систематичне порушення пропуску вантажних та вантажно-пасажирських автомобілів.
«Вантажні машини та мікроавтобуси перетинали «зелений коридор», при цьому, нормативними актами чітко передбачено, що такі транспортні засоби мають перетинати «червоний коридор», – зазначила Т.Бойченко.
За її словами, протягом 2011 року на митному посту «Вадул Сірет» у Порубному було встановлено 1965 таких випадків. За словами голови комісії, автомобілі, які з порушенням перетинали кордон, належать підприємцям, резидентам України, а їх пропуск здійснювався одними й тими ж посадовими особами.
Як зазначила Т.Бойченко, через неправильний перетин кордону «тільки податків держава втратила 25 тисяч. Однак, тут йдеться про те, що у такий спосіб були створені умови для ухилення від оподаткування товарів при ввезенні на митну територію України».
Серед звільнених – начальник митного поста «Вадул Сірет», у підпорядкуванні якого знаходився пункт пропуску «Порубне – Сірет», його заступник, чотири начальника сектора, яким підпорядковувалися посадові особи, які працювали у пункті пропуску «Порубне – Сірет».
На запитання, чи не має претензій комісія до теперішнього чи попереднього керівництва митниці, Тетяна Бойченко відповіла, що у неї, як голови комісії, «на даний час зауважень до роботи керівництва обласної митниці немає», а всі матеріали перевірки викладені у доповідній записці Голові Держмитслужби.
Вадим Пелех

peredplata