У Великому Березному безкарно розстрілюють людей, – Москаль

У Великому Березному безкарно розстрілюють людей, – МоскальУ смт Великий Березний на Закарпатті ще 19 грудня було скоєно вбивство. Відомий кримінальний авторитет Володимир Копча розстріляв із дробовика 30-річного Павла Опаленика і намагався вбити ще кількох чоловік. «Провина» цих людей, на думку В. Копчі, полягала в тому, що вони були очевидцями сутички його 17-річного сина з іншим підлітком у центрі селища.

«Вбивствами в Україні, на жаль, сьогодні нікого не здивуєш, але хочу звернути увагу на ряд обставин, які промовисто характеризують професіоналізм і адекватність місцевої міліції, – заявляє народний депутат Геннадій Москаль. – В. Копча разом зі спільниками розстріляв П. Опаленика о 1.30 ночі, ще двом знайомим потерпілого вдалося втекти (в одного також стріляли, але не влучили). Коли «швидка» доставила пораненого в лікарню, а лікарі викликали міліцію, він був ще живий і заявив, що в нього стріляв В. Копча. Це саме підтвердили й два свідки злочину, яким вдалося вціліти. Щоб врятувати пораненого, з Ужгорода приїхав реанімобіль, однак незабаром потерпілий помер на операційному столі. Сиротою залишилася 8-місячна дитина, а вдовою – 23-річна жінка, вагітна на п’ятому місяці. Найбільше вражає, що весь цей час В. Копча зі спільниками вільно їздив по В. Березному, ганявся за випадковими перехожими, стріляв у повітря, заходив пиячити в бари. Востаннє у В. Березному його бачили о 7-ій ранку, коли він п’яний із рушницею на плечі зайшов на АЗС купити сигарети. Розстріляний П. Опаленик на той час уже помер, а міліція, знаючи достеменно, хто вбивця, пальцем об палець не вдарила, щоб його затримати й запобігти іншим можливим злочинам. Спецпідрозділ «Беркут» із Ужгорода прибув тільки в обід, коли В. Копча з чотирма спільниками зник. Зараз вони оголошені в розшук».

Геннадій Москаль звертає увагу на ще одну суттєву обставину. Стосовно В. Копчі СБУ було порушено кримінальну справу за незаконне переправлення осіб через державний кордон (ст. 332 Кримінального кодексу України). Цілий рік (у тому числі й на момент скоєння вбивства) він офіційно перебував в розшуку, орієнтування на нього отримала й міліція. Незважаючи на це, злочинець, не криючись, вільно жив у себе дома у В. Березному, займався ресторанно-розважальним бізнесом, пиячив і бешкетував. Міліція навіть не вилучила в розшукуваного зареєстровану мисливську рушницю.

За даними Москаля, протягом минулого року В. Копча поранив із вогнепальної зброї як мінімум двох мешканців району, однак міліція заплющила на це очі.

Більше того, за словами нардепа, коли після вбивства злочинця розшукував по району «Беркут», місцева міліція попереджувала його про це, що легко встановити, перевіривши дзвінки на мобільні телефони.

Цей повний «беспредєл» у селищі протягом року, апогеєм якого стало вбивство невинної людини, став можливим тільки через повну бездіяльність міліції. До речі, після вбивства начальник Великоберезнянського райвідділу міліції Анатолій Попадич, як стверджує Москаль, пішов на лікарняний.

«У МВС із регіонів надходять райдужні звіти про покращення показників, а насправді на місцях люди не захищені від відморозків, котрі вбивають їхніх близьких. І випадок у В. Березному – тільки один промовистий цьому приклад», – зазначив нардеп.

Г. Москаль скерував міністру МВС В. Захарченку депутатське звернення з проханням створити комісію з досвідчених працівників центрального апарату МВС і направити її у Великий Березний, щоб дати правову оцінку діям міліції й сказати, чи потрібні взагалі Україні такі правоохоронці.

Нагадаємо, на прес-конференції начальник УМВС України в Закарпатській області, генерал-майор Віктор Русин заявив, що працівники міліції не мають жодних стосунків із бандитськими угрупованнями, причетними до вбивства чоловіка у Великоберезнянському районі, скоєному напередодні нового року.

«Вся ситуація, яка в виникла по Великоберезнянському району, не треба нею спекулювати, як у ЗМІ, так і в інтернет-виданнях. Тому що ніхто із працівників міліції з цією групою не мав жодних стосунків. Можливо, раніше, років 5-6 тому. А останні 2 роки, коли я став начальником УМВС, ніхто жодних стосунків з бандитами не мав», – сказав В. Русин.

Джерело

peredplata