Нападник на банк в Чернівцях отримав 5 років в’язниці

19 червня 2010 року о 16:02 на пульт централізованого спостереження ВДСО при УМВС України в Чернівецькій області надійшов сигнал «Тривога» з охоронюваного об’єкта по вул. Університетській, м. Чернівці – філії Чернівецького обласного управління «Державний ощадний банк України». Прибуттям на місце події наряду ВДСО, та слідчо-оперативної групи Шевченківського РВ, 48-річна жінка старший касир даної філії розповіла, що приблизно о 16 годині у відчинене приміщення, будівлі на розі вулиць Університетська-Богдана Хмельницького обласного центру, у якому перебували тільки дві працівниці банку, зайшов невідомий чоловік віком біля 20-25 років, який був одягнутий у куртку з накинутим на голову капюшоном. Чоловік кинув на стіл каси поліетиленовий пакет та погрожуючи пістолетом, який, як пізніше встановили, виявився іграшковим, вимагав у касирки гроші. Побачивши, що на столі лежали гроші, нападник розбив скляну перегородку на робочому місці касира, але коли перехилився через бар’єрну стійку каси, касир почала бити нападника різними предметами які опинялися в неї під руками. Мішок з грішми касирка виборола, але чоловікові вдалося викрасти 4500 гривень, які знаходились на робочому столі, після чого він втік з приміщення у невідомому напрямку.

Вжитими оперативно-розшуковими заходами співробітниками карного розшуку УМВС спільно з експертами НДЕКЦ за скоєння даного злочину, через 4 дні, 23 червня, затримали 32-річного чернівчанина, який, до речі, працював директором Чернівецького обласного молодіжного центру праці.
Під час проведення санкціонованого обшуку та затримання по місцю проживання, підозрюваний вчинив злісну непокору та опір працівникам міліції, після чого міліціонер був змушений двічі вистрілити в зловмисника з пістолета травматичної дії, поранивши його в область черевної порожнини. Але поранення виявилось не важким і вже наступного дня затриманий давав покази у кабінеті слідчого.

В результаті обшуку в помешканні злочинця були вилучені речові докази.

А через тиждень начальник УМВС Микола Харабара завітав до філії «Ощадбанку» і особисто подякував за героїчний вчинок касиру відділення і вручив їй квіти та цінний подарунок. Мужності цієї тендітної жінки могли б позаздрити навіть деякі правоохоронці, адже вона не знала на той момент, що пістолет не справжній, але сміливо вступила в бій з нападником, який до того ж ще й займався боксом.

Дана справа була розглянута у Шевченківському районному суді і Дмитро Б. був визнаний винним у скоєнні злочину передбаченого частиною 3 статті 187 (Розбій) Кримінального кодексу і засуджений до 5 років позбавлення волі з конфіскацією половини усього належного йому на праві особистої власності майна.

Після того прикрого випадку влітку 2010 року більше злочинних посягань на банківські установи в Чернівецькій області не було, але враховуючи важливість питання щодо вивчення стану охорони кредитно-фінансових установ, розпорядженням начальника УМВС наприкінці лютого цього року створено комісію УМВС України в Чернівецькій області. До складу комісії увійшли працівники відділу профілактики правопорушень, управління державної служби боротьби з економічною злочинністю, управління карного розшуку та відділу державної служби охорони. Зазначеною комісією проводяться обстеження банківських установ області на предмет відповідності технічного стану і організації охорони приміщень.

За результатами проведених обстежень, керівникам кредитно-фінансових установ буде надіслано відповідні подання про необхідність усунення причин і умов, що сприяють учиненню нападів на ці об’єкти з метою заволодіння грошима.

Наразі, вищевказаним установам надано довідкову інформацію з номерами телефонів територіальних ОВС та пам’ятки дій працівника банку в разі вчинення злочинного нападу.

Про це повідомляє сектор зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області.

peredplata