Прокуратура області оскаржує вирок суду щодо педофіла

Прокуратура області оскаржує вирок суду щодо педофілаПід час прес-конференції прокурора Чернівецької області 11.04.2012 р. журналісти місцевих ЗМІ від імені громадськості Буковини висловили обурення тим, що деякі не так давно засуджені педофіли вже розгулюють вулицями Чернівців. З цього приводу інформуємо наступне. Вироком Шевченківського районного суду м.Чернівців від 17 травня 2010 року Жиряду І.В. визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 і ч.3 ст.153 (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом), ч.1 і ч.2 ст.156 (розбещення неповнолітніх) та деякими іншими статтями КК України і засуджено до восьми років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з вихованням дітей, строком на три роки з конфіскацією порнографічної кіно- та відеопродукції. Строк відбуття покарання засудженому визначено вважати з 23 березня 2009 року.

Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернівецької області від 13 липня 2010 року вирок Шевченківського районного суду щодо Жиряди І.В. змінено лише частково – виключено призначення додаткового покарання у вигляді позбавлення права займати посади, пов’язані з вихованням дітей. В решті – залишено без змін.

Вироком Шевченківського районного суду м.Чернівців від 28 жовтня 2010 р. за подібні діяння засуджено Руденка В.Т. теж до восьми років позбавлення волі без позбавлення права обіймати посади, пов’язані з вихованням дітей з конфіскацією порнографічної кіно- та відеопродукції і засобів їх виготовлення, розповсюдження та демонстрування. Строк відбуття покарання засудженому визначено вважати з 2009 року.

По даній справі також засуджено ще двох осіб. Іскандерову Р.А. призначено покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Але на підставі ст.75 КК України його звільнено від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом трирічного іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки, передбачені ст.76 КК України. Сірману М.В. призначено покарання у вигляді одного року позбавлення волі.

Ухвалою колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернівецької області від 06 грудня 2011 р. апеляційну скаргу засудженого Руденка В.Т. частково задоволено. Вирок Шевченківського районного суду м.Чернівців від 28 жовтня 2010 р. щодо нього змінено і призначено покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі без позбавлення права обіймати посади, пов’язані з вихованням дітей з конфіскацією порнографічної кіно- та відеопродукції і засобів їх виготовлення, розповсюдження та демонстрування, а також штрафу 800 грн. У січні 2012 р. державним обвинувачем на вказану ухвалу Апеляційного суду внесено касаційну скаргу з вимогою її скасувати у зв’язку з істотними порушеннями вимог кримінально-процесуального закону та м’якістю призначеного покарання засудженому Руденку В.Т., яке не відповідає ступеню тяжкості скоєних злочинів та особі засудженого. Кримінальну справу в цій частині прокурор просить направити на новий апеляційний розгляд у той же суд, але в іншому складі суддів. На даний час ця касаційна скарга ще не розглянута.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

peredplata