Четверо хуліганів, які у Чернівцях до смерті забили 21-річного хлопця отримали суворе покарання

Прокуратура Чернівецької області оскаржила в суді апеляційної інстанції вирок Першотравневого районного суду від 08.06.2018, в частині  визначення кваліфікації правопорушення та призначення покарання чотирьом мешканцям Чернівців, за скоєння злочинів, передбачених ст. 296 КК України (хуліганство) та ст.121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження).

Досудовими розслідуванням встановлено, що 16 квітня 2017 року четверо мешканців Чернівців  –  17-ти, 25-ти, 26-ти та 21-го року під час святкування Великодніх свят жорстоко побили 21-річного та 27-річного місцевих жителів, які відпочивали неподалік від Чернівецького обласного державного музею народної архітектури та побуту.

Обох потерпілих було доставлено до лікарні швидкої медичної допомоги з численними забоями внутрішніх органів та черепно-мозковими травмами. В подальшому, один із потерпілих від отриманих тілесних ушкоджень помер в лікарні, інший – став інвалідом. Про це інформує прес-служба прокуратури Чернівецької області.

Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт за обвинуваченням правопорушників у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб, що спричинило смерть потерпілого) та ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, вчинене групою осіб із застосуванням предметів, заздалегідь заготовлених для нанесення тілесних ушкоджень).

Однак, при ухваленні рішення суд першої інстанції за вказаними статтями засудив тільки 27-річного зловмисника, дії інших перекваліфікував на менш тяжкі злочини, призначивши покарання лише у вчиненні хуліганства, із застосуванням положень ст. 69 КК України (нижче від найнижчої межі, визначеної санкцією статті).

З вказаним рішенням суду прокуратура категорично не погодилась, оскільки вважає, що суд першої інстанції невірно оцінив досліджені докази, безпідставно змінив кваліфікацію дій обвинувачених та призначив занадто м’яке покарання, а тому оскаржила вирок в апеляційному порядку.

Чернівецький апеляційний суд погодився з доводами прокурора, скасував вирок суду першої інстанції та ухвалив новий, яким визнав обвинувачених винними у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 121 КК України та ч. 4 ст. 296 КК України та призначив трьом підсудним, у тому числі й неповнолітньому, остаточне покарання у вигляді 7 років позбавлення волі кожному, а 22-річному обвинуваченому, який вчинив злочин, передбачений ч. 4 ст. 296 КК України – 4 роки позбавлення волі.

                                 

peredplata