На Буковині засудили \”домушників\”

Цими днями набирає чинності вердикт, винесений Сторожинецьким районним судом співучасникам сталої злочинної групи крадіїв, які всього за п’ять місяців протиправної «діяльності» спричинили потерпілим збитків майже у 379 000 гривень, були технічно оснащені та озброєні вогнепальною, газовою й пневматичною зброєю.

Як засвідчують матеріали кримінальної справи, троє жителів райцентру Сторожинець, віком 24-26 років, воєдино об’єднавши свої протиправні «зусилля» та нестримне бажання жити на «широку ногу» за чужий рахунок, на свою першу «справу» вирушили 16 серпня 2009 року і серед ночі із салону легковика чернівчанина поцупили аудіомагнітофон, два мобільних телефони та особисті речі водія загальною вартістю у 3330 гривень.

Після цього, у тривожному очікуванні викриття, майже на місяць «залягли на дно». Та коли переконались, що після попереднього злочину на їх руках металеві «браслетки» не зімкнулись, коли виручені за реалізацію крадених речей кошти закінчились, оскільки осіли у касах місцевих барів та нічних клубів, знову активізувались. І впродовж вересня-грудня 2009-го із новобудов кількох населених пунктів Сторожинецького, Кіцманського та Глибоцького районів, із приватних квартир та особняків в обласному центрі та в інших регіонах краю скоїли ще одинадцять посягань на чуже майно, прибираючи до рук комп’ютерну техніку, прикраси із золота та готівку, будівельний інструментарій та матеріали…

Ось лише два конкретні приклади із досить «багатої» злочинної «біографії» цих «домушників». У ніч на 2 жовтня вони нанесли візит «ввічливості» до будинку приватного підприємця із Хотинського району і залишили сімейство господарів без 8 000 євро, 6 000 доларів США, 1000 гривень та прикрас із золота загальною вартістю у 146 108 гривень. Або ж інша ситуація. Достовірно знаючи, що у жителя райцентру Сторожинець і «кури грошей не клюють», 5 грудня вони відслідкували, коли у затишному «теремку» господарі будуть відсутні, проникли до помешкання і зі сховку викрали 21 700 доларів США та 50 євро (всього на 173 987 грн.)…

Звичайно ж, правоохоронці не лише виїжджали на місця подій та лише фіксували результати «роботи» непрошених «гостей» – в обласному центрі та у кожному із районів, в якому вони «погосподарювали», велася активна пошукова робота, спрямована на нейтралізацію їх діяльності, до якої було залучено працівників кримінальної міліції та блоку громадської безпеки, слідчих та експертних підрозділів. А після того, як незнайомці (простежувався один і той же «почерк») «почистили» одну із АЗС м. Сторожинця й із сейфу «вигребли» мисливську гладкоствольну рушницю ТОЗ-34, пневматичну гвинтівку, газовий пістолет та електрошокер (всього на 11 537 грн.), а також передбачаючи, що «стволи» у руках зловмисників можуть найближчим часом «засвітитись», тобто, «заговорити» на місцях ймовірних пограбувань чи розбійних нападів, керівництво УМВС в області створило посилену оперативно-слідчу групу, співробітники якої були зосереджені на розкритті злочинів тільки цієї злочинної групи.

І зусилля служителів Закону увінчались успіхом – о шостій ранку 9 грудня 2009-го у ході комплексного відпрацювання елементів цільової операції вони затримали одночасно всіх учасників цієї злочинної групи. А у їх помешканнях при санкціонованих судом обшуках виявили та вилучили значну кількість речових доказів, у т.ч. і викрадену зброї, яка, на щастя, у подальшому зловмисниками не використовувалась.

При розслідуванні кримінальної справи фігуранти спершу за заздалегідь обумовленою схемою категорично заперечували свою причетність до будь-яких протиправних дій. Та згодом, ознайомившись з результатами численних криміналістичних експертиз, із списком вилучених у кожного з них речей, що належали потерпілим, зрозуміли, що «крити» їм, як кажуть, нічим. Таким чином, «злочинна трійця» була викрита у дванадцяти крадіжках чужого майна та спричинені потерпілим збитків на 378 996 гривень. Більше того, було достовірно встановлено, що в одному з епізодів зловмисники скористались «підказкою» 25-річного жителя Хотинського району, з яким один із зловмисників свого часу разом відбував покарання в одному загоні колонії, і що саме він «вивів» фігурантів на жертву у рідному Хотинському районі.

А нещодавно «домушники» займали «почесне» місце на лаві підсудних і за безпосередню причетність до даної серії корисливих посягань (ч. 2,3 та 4 ст. 185 Кримінального кодексу України) кожен із них тепер на чотири роки відбуває за колючий дріт. П’ять найближчих літ за цим же вердиктом у колонії мав би провести і хотинчанин, та суд, зваживши всі «за» та «проти» визнав за можливе перевиховувати його за межами установи виконання покарань. Тобто, йому призначено умовне покарання і встановлено трьохрічний іспитовий термін. Усіх любителів гострих «відчуттів» та гучних розваг за рахунок результатів праці інших служителі Феміди зобов’язали відшкодувати потерпілим нанесені матеріальні збитки.

Повідомляє сектор зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області.

peredplata