Викрили зловмисників, які незаконно експортували лісодеревину з Буковини до ЄС

Місцевий підприємець продавав до Європи цінну деревину дуба, використовуючи фіктивні документи. До своєї злочинної діяльності він долучив посадовців, а також підконтрольних йому приватних підприємців. За такі протиправні дії зловмиснику загрожує ув’язнення.

 

Співробітники Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області спільно з оперативниками СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури Чернівецької області задокументували злочинну діяльність групи осіб. Зокрема, правоохоронці з’ясували, що 31-річний підприємець купував необліковану лісодеревину (переважно породи дуб) у держлісгоспів на території Буковини та Закарпаття.

Щоб легалізувати походження лісоматеріалів, зловмисник придбав фіктивні товарно-транспортні накладні та оформив їх на підконтрольних йому приватних підприємців.

Далі за допомогою митних брокерів правопорушник отримував необхідні сертифікати для експорту лісоматеріалів і збував їх до країн Європейського Союзу.

Поліцейські здійснили низку обшуків, під час яких вилучили приблизно 200 метрів кубічних деревини породи дуб, підроблені товарно-транспортні накладні, первинну бухгалтерську документацію, печатки, комп’ютерну техніку, відеореєстратори та дві вантажівки, що перевозили лісоматеріали з фальшивими документами.

Наразі слідчі Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за частиною 3 статті 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Проводяться необхідні експертизи, поліцейські встановлюють інших осіб, причетних до вказаної злочинної діяльності та суму завданих збитків, вирішується питання про накладення арешту на вилучені транспортні засоби.

Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області.

peredplata