Газуємо, або боротьба з “бєзпрєдєльщиками” на Буковині

 В українській мові є таке дуже об’ємне слово «напасть».  Це і біда, і нещастя, і безпричинна та незаслужена обмова, і неприємність, яка взялася невідомо звідкіля, і ще багато значень та відтінків.

 Моя напасть появилася перед Новим роком  під святкові дзвоники Jingle Bells у вигляді  працівника АТ «Чернівцігаз», який повідомив, що наша оселя  значиться  відключеною від газопостачання, і що це питання можна «порішати». Якби я тоді був у Чернівцях, то випитав би про усі обставини цієї загадкової справи і відреагував би. А діти просто розпрощалися з ним, побажавши щасливого Нового року.

 Напасть нагадала про себе дев’ятнадцятого лютого, коли до мене прибула бригада газовиків і вручила акт про самовільне відновлення газопостачання та запросила на комісію 25 лютого.  Засідання щойно розпочавшись – закінчилося. Із самого початку я відкрито почав проводити аудіо запис. Кремезний чолов’яга, який не назвався, вимагав вимкнути телефон. На моє зауваження, що це «не секретне засідання РНБО і я записую не шелест білизни у вашій спальні» почалася справжня істерика. Мене звинуватили у всіх смертних гріхах і пригрозили покарати.  Поки що покарані мої онуки двох і п’яти років, здоров’я і життя яких працівники газової служби поставили під загрозу. Між іншим, у мене немає ні копійки боргу перед ними.

 Звичайно, я надіслав голові Правління  Чернівцігазу Горді В.С. претензію, де подав залізобетонні докази їхнього беззаконня. Але надія на позитивне вирішення моєї проблеми дуже мала. Адже постачальник життєво важливого товару має владу над споживачем, а постачальник-монополіст має владу абсолютну.  Ще і ще раз переконуєшся у правдивості слів лорда Актона про те, що «…влада розбещує, а абсолютна влада розбещує абсолютно».

 Отак і стає звичайний суб’єкт господарської діяльності компанією «безпрєдєльщиків».

 Боротьба тільки розпочинається. Є ще НКРЄ, Антимонопольний комітет, Голова ОДА – намісник президента – конституційним обов’язком якого є захист прав і свобод громадян, суди тощо. Хотілося б вірити, що і справедливість є, але за неї потрібно боротися. А, може, і нема… Час покаже…

  Богдан Кравчук

 

peredplata