Оперативно, професійно та результативно

Оперативно, професійно та результативно впродовж поточного року працювали правоохоронці Буковини, щоб надійно захищати від протиправних посягань права та свободи громадян, забезпечувати зразковий громадський порядок, а у наших родинах – мир, спокій та злагоду, виводити на «чисту» воду тих, хто нехтує вимогами Закону, хто отруює душі та свідомість молодих людей наркотичним дурманом, втягує у злочинну діяльність неповнолітніх. Зокрема…

На розкриття злочину – кілька хвилин
Нещодавно правоохоронці Глибоцького райвідділу УМВС при розкритті тяжкого злочину знову проявили високу мобільність та професіоналізм, вміння адекватно діяти при загостренні оперативної ситуації.
Близько другої години ночі на одній із вулиць райцентру невідомий, перебуваючи у нетверезому стані, несподівано напав на пішохода, який повертався із відвідин інтерактивного клубу, жорстоко побив та відкрито заволодів наявними у барсетці 7000 гривень. На місце злочину уже через три хвилини прибули співробітники міліції. І в ході відпрацювання найближчого мікрорайону поблизу цілодобового магазину помітили підозрілого молодого чоловіка, у якому потерпілий розпізнав свого кривдника. Тож на руках зловмисника-29-річного місцевого нероби, який при затриманні працівникам міліції чинив злісну непокору, уже через мить зімкнулись металеві «кайданки»…
За образу школяра тепер поплатиться
Днями опівдні поблизу залізничного мосту через річку Прут дорослий чоловік напав на 14-річного школяра і відкрито заволодів наявним мобільним телефоном вартістю у 2000 гривень. Після скоєного підліток прийшов додому і про злочин правоохоронці довідались лише з телефонного дзвінка його матері. Та, незважаючи на це, правоохоронці провели відпрацювання ситуації і за причетність до даного тяжкого злочину затримали 23-річного чернівчанина. Вирішується питання про порушення проти грабіжника кримінальної справи.
Кримінальна «доля» статуетки…
У лютому-березні п.р. у мікрорайоні «Роша» обласного центру мала місце скрія крадіжок із дачних будиночків. Правоохоронці, наполегливого відпрацьовуючи оперативно-слідчі версії у скоєному викрили двох 20-25-річних чернівчанин.
При розслідуванні кримінальної справи з’ясувалося, що молоді люди, вирішивши постійно поповнювати особисті гаманці «лівими» коштами, вдалися до протиправної діяльності – до вчинення крадіжок чужого майна.І впродовж двох місяців із помешкань, що у місцевих товариствах «Брусничка», «Черемош» та «Лісова галявина», вчинили тринадцять крадіжок найрізноманітнішнього майна (зокрема, електрокосарку, дві бензопили, велосипед, пневматичну гвинтівку і, навіть декоративну статуетку. тощо) загальною вартістю у 14 370 гривень. Причому, «працювали» за схемою: вночі «чистили» будиночки, а наступних три-чотири дні реалізовували крадене на ринку, що на вул. Цеховича.
Та скільки ниточці, як кажуть, не витись – правоохоронці вирахували непрошених «гостей» і припровадили до камер СІЗО. А тепер молодший із фігурантів за скоєне на три, а старший, в «активі якого уже й до цього було три судимості за посягання на чуже майно та зберігання нарко-зілля, – на чотири роки відбувають за колючий дріт. Суд також зобов’язав їх відшкодувати заподіяні потерпілим матеріальні збитки.
І на завершення матеріалу додамо, що мова йшла про протиправну діяльність двох рідних братів, які проживали із матір’ю-пенсіонеркою, яка зараз на тривалий час залишається сама-однісінька, без підтримки та допомоги своїх синочків, на які вона покладала такі серйозні сподівання.
Закономірний фінал діяльності нарко-«селекціонерів»
У ході ретельно спланованої та чітко проведеної операції співробітники міліції нещодавно припинили діяльність ще одного сучасного нарко-«мічурінця»…
Матеріали розслідування кримінальної справи засвідчують, що нещодавно 44-річний чернівчанин, вирішивши вдатися до нарко-бізнесу, на лоджії квартири у спеціально придбаних пластикових відерцях висіяв та виростив 25 кущів маку. Згодом у власній квартирі облаштував примітивну нарколабораторію і, зібравши перший «урожай», приготував кілька «доз» наркосировини (канабісу). , які одразу ж реалізував «клієнтам» .
Та уже третій «угоді» реалізації «товару» протиправна діяльність «експериментатора» й завершилась – його руки прикрасили металеві «браслетки», а з його квартири правоохоронці вилучили 16 грамів «товару», що, без сумніву, очікував нових прихильників «кайфу», а також обладнання «лабораторії» та 22 сажанці коноплі…
Тож тепер у «селекціонера» нова судимість тривалістю у шість довгих літ і зим. Характерно, що свого часу за причетність до крадіжок чужого майна та посягання на статеву недоторканість неповнолітньої він уже двічі притягався до кримінальної відповідальності, але перебування за високими мурами колонії впродовж семи років (перше покарання було умовним) поважати закон його так, на жаль, і не навчило…
Зауважимо, що впродовж останніх трьох місяців у місцевих судах Буковини це вже третя кримінальна справа з аналогічною фабулою. Два інші нарко-«мічурінці» – 30-річний житель смт. Берегомет Вижницького району та 55-річна чернівчанка, які теж вирощували коноплю у домашніх «тепличних» умовах, теж покарані – відповідно до двох років перебування у місцях, де про наркотичні та психотропні речовини можна хіба що мріяти, та штрафу у сумі 1700 гривень.
За сімейним «підрядом»
Днями незнайомці «погосподарювали» на полі одного із фермерських господарств Кельменецького району і викрали посадкового матеріалу смородини із площі 0,015 га на суму 1260 гривень. Розпочавши розслідування, правоохоронці провели передбачені оперативно-слідчі заходи і у скоєному викрили одразу чотирьох 23-40-річних жителів місцевих с. Братанівка та Гніздівці (у т.ч. чоловіка і дружину). Поцуплені саженці у зловмисників вилучено і найближчим часом за скоєне їм доведеться «звітувати» на лаві підсудних.
Вік злочину – не завада
Навідомий зловмисник серед білого дня проник до підсобного приміщення жителя с. Оселівка Кельменецького району і протиправно заволодів наявним будівельним інструментарієм (дві ручні пили, сокирою, зубилом, п’ятнадцятьма гаєчними ключами тощо) загальною вартістю у 400 гривень. Оперативно відпрацьовуючи слідчі версії, правоохоронці за скоєне затримали односельця потерпілого, якому найближчим часом виповнюється сімдесят літ. Вирішується питання про притягнення фігуранта до відповідальності.
Кримінальне похмілля
Серед білого дня незнайомець проник у підвальне приміщення жителя райцентру Сокиряни і викрав 20-літрову посудину домашнього вина вартістю у 400 гривень.
Відпрацьовуючи оперативно-слідчі версії, правоохоронці провели комплексні пошукові заходи і вже наступного дня у скоєному викрили 37-річного місцевого неробу. Стало також достовірно відомо, що ще у липні п.р. фігурант спільно із 36-річним земляком уже «господарювали» у цьому ж помешканні і тоді поцупили 10 л вина вартістю у 190 гривень. До речі, свої протиправні вчинки випивохи пояснили нестримним бажанням роздобути спиртне для похмілля. Наскільки ця обставина пом’якшить покарання за скоєння даних злочинів, – найближчим часом вирішить судове засідання…

Реальна «вартість» мобільника
Пізно ввечері цими днями незнайомець, із «м’ясом» вирвавши вхідні двері, увірвався у будинок жительки одного з населених пунктів Вижничини, жорстоко побив 36-річну господарку і відкрито заволодів її мобільним телефоном вартістю у 1600 гривень. Відпрацьовуючи ситуацію, правоохоронці за скоєне затримали 22-річного місцевого мешканця. І тепер у нього на «горизонті» у молодого чоловіка – лава підсудних та покарання.
А тим часом судовим вердиктом закінчилась протиправна діяльність двох 23-33-річних чернівчан, яких співробітники карного розшуку нещодавно викрили одразу у двох насильницьких злочинах – серед білого дня незнайомці на вул. Шіллера обласного центру, перебуваючи у нетверезому стані, перестріли двох 12-13-річних школярів і «витрусили» з їх рюкзаків 125 гривень та два мобільних телефони вартістю у 995 та 1945 гривень відповідно. На грабіжників оперативники «вийшли» вже наступного дня і тепер за скоєне (із врахуванням попередніх судимостей) кожен із них на два з половиною роки знову відбуває у місця ізоляції від суспільства.

Іван Зайцев, полковник міліції,
Володимир Драюк, ветеран ОВС

peredplata