Надія Бабинська: при витрачанні держкоштів найбільше “темних плям” — у будівництві

Надія Бабинська: при витрачанні держкоштів найбільше “темних плям” — у будівництвіНещодавно відома чернівецька журналістка Надія БАБИНСЬКА стала однією з переможниць Всеукраїнського відкритого конкурсу журналістських розслідувань про зловживання у сфері закупівель, що проводився Центром Політичних Студій та Аналітики. З цієї нагоди CitizenJournal розпитав у переможниці, як їй вдається знаходити факти зловживань державними коштами, як до цього ставляться нечисті на руку службовці та отримувачі коштів, а також як це сприймають читачі Чернівецької газети “Час”, для якої Надія пише свої статті-розслідування.

— Пані Надіє, які у Вас відчуття з приводу перемоги у Всеукраїнському конкурсі журналістських розслідувань? Адже, аж дві Ваші статті були відзначені членами журі!

— Я була приємно здивована, почувши про третє місце, адже у конкурсі перемогли більш ніж достойні конкуренти. Інформацію для матеріалів отримую зі своїх джерел, надсилаю запити до органів місцевої влади, пишу статті, але чи є це “журналістським розслідуванням” чи ні, не задумувалась, просто пишу, бо жаль, що наші, бюджетні, кошти таким чином розподіляються.

— Де, на Вашу думку, найбільше проблем із держзакупівлями в Чернівецькій області?

— Найбільше проблем та “темних плям” у закупівлі робіт з будівництва та ремонту соціальних об’єктів. До прикладу, я готувала матеріал про будівництво школи в Путильському районі. Адже перемогу в тендері отримала одна вижницька фірма, яка виявилась так званою “прокладкою” (створеною спеціально для тендеру). На жаль, з цих розслідувань користі мало, адже ця фірма таки будуватиме школу. А та фірма (сільськогосподарське товариство “Надія”, директором якого є депутат-регіонал обласної ради БІЧЕР), про яку я писала в матеріалі, що отримав визнання на конкурсі, й надалі продовжує вигравати мільйони і отримує чи не всі держзамовлення в Глибоцькому районі. Минулого місяця я написала матеріал про використання так званих “кіотських коштів”. За Кіотським протоколом Україна отримала від Японії більше 100 мільйонів доларів. Ці гроші використовують на ремонт соціальних об’єктів (шкіл, садочків тощо). Роботи закуповувались в одного учасника і фірми-переможці пов’язані з оточенням президента. Буковині, а вірніше одному Глибоцькому району, перепало 38 “кіотських” мільйонів. В регіонах роботи виконували субпідрядники і на Глибочині на певних об’єктах працювала все та ж фірма “Надія”.

“Із року в рік ті ж самі фірми продовжують вигравати тендери. Чи не тому, що ці фірми належать депутатам-регіоналам?”

Відомо також, що фірма іншого депутата обласної ради від партії регіонів БЕРЕЗОВСЬКОГО також будує школи та садочки, зокрема у Сторожинці, реконструюватиме приміщення нацбанку в Чернівцях, а фірма, яку пов’язують зі ще одним депутатом-регіоналом МАЙОРОМ, отримує державні кошти на ремонт доріг.

— Відповідно до закону, правоохоронні органи мали б розслідувати факти порушень, про які повідомляють засоби масової інформації. Як вони реагують?

— Ми про такі факти пишемо. Проте, схоже, тендерними справами правоохоронці не займаються. Із року в рік ті ж самі фірми продовжують вигравати тендери. Чи не тому, що ці фірми належать депутатам-регіоналам? На мій запит до прокуратури Чернівецької області мені відповіли, що “показники роботи показники роботи органів прокуратури за опублікованими у ЗМІ матеріалами затвердженими формами звітності не передбачені”. Здається, щоб змусити бодай якось реагувати правоохоронні органи на те, що ми пишемо, потрібно не лише опублікувати матеріал в ЗМІ, а й власноруч зайнятися написанням скарг до правоохоронних органів, аби ті перевірили викладені в матеріалі факти.

“Щоб змусити бодай якось реагувати правоохоронні органи на те, що ми пишемо, потрібно не лише опублікувати матеріал в ЗМІ, а й власноруч писати скарги”

Загалом, як повідомили мені в прокуратурі, за наслідками проведених перевірок додержання вимог законодавства у сфері державних закупівель органами прокуратури області у 2011 та 2012 роках порушено 2 кримінальні справи. І це тільки дві кримінальні справи при тому, що в області щороку на тендерах освоюються десятки мільйонів!

— А чи цікавлять подібні журналістські розслідування читачів газети “Час”?

— Буваю на конференціях та семінарах для редакторів та журналістів і ми часто піднімаємо це питання. Серед переважної більшості читачів регіональних видань журналістські розслідування особливим попитом не користуються. Їм більше цікаво почитати якісь сенсації, сторінку здоров’я тощо. Тому й немає від них особливого резонансу. І чи був якийсь результат у Глибоцькому районі від моїх публікацій? Сумніваюсь.

“Серед переважної більшості читачів регіональних видань журналістські розслідування особливим попитом не користуються”

— Здається, в народі ще немає чіткого усвідомлення, що крадуть їхні ж кошти. До прикладу, зі звичайного працівника держава отримує податків приблизно стільки ж, скільки він офіційно заробляє. А окрім того, будь-який споживач віддає 20% ПДВ практично з кожної витраченої копійки. Як тільки людина зрозуміє, скільки насправді грошей вона віддає державі за рік, зразу з’явиться бажання дізнатись — куди ж ті кошти витрачені, і наскільки доцільно. Принаймні, в мене з’являється.

Але фірми, які роблять “гешефт” на державних коштах, певно, не дуже раді від оприлюднення фактів зловживання? У Вашій роботі зустрічались спроби тиску з боку цих фірм, чиновників, чи причетних депутатів-регіоналів із облради, про яких Ви писали?

— Поки що ні. Підозрюю, це тільки тому, що вони не бояться і вважають себе безкарними.

— Як, до речі, із доступом до інформації в Чернівцях та області? В рейтингу відкритості, що складає ЦПСА Чернівецька ОДА має дуже невтішні позиції вже впродовж довгого періоду. Чернівецька міськрада також всупереч ряду законів приховує суспільно важливу інформацію, зокрема і документацію із перевірок своєї діяльності. У Вашій роботі потрібно багато працювати із службовими документами, і Ви про це згадували. Чи є труднощі в отриманні інформації?

— Варто зауважити, що написання запитів далеко не завжди дає можливість отримати потрібну інформацію, адже відповіді іноді взагалі не надходять. Або ж відповідають так розмито, що нічого нового дізнатися не вдається. Часом, якщо людина не знає, як називається конкретний документ, його їй просто не нададуть. На жаль, Закон про доступ до публічної інформації в Чернівецькій області виконується дуже вибірково. Іноді відповідь можна отримати тільки з другої спроби, після подання відповідних скарг.

— Крім запитів, де ще Ви шукаєте інформацію про зловживання державними коштами?

— Переважно це інформація від людей, відкриті джерела, сайт “Наші гроші”, моніторинг тендерів на спеціалізованих державних веб-сайтах. А взагалі, просто потрібно задавати собі питання: що ж насправді відбувається в області? І шукати відповіді.

“Потрібно задавати собі питання: що ж насправді відбувається в області? І шукати відповіді”

Матеріали, які принесли Надії БАБИНСЬКІЙ Всеукраїнське визнання журліста-розслідувача можна прочитати тут: “На Глибоччині регіонали \”своїм\” роздають бюджетні мільйони” та “Поспіх в тендері на 23 мільйони таки був марним?”. Буковинський громадський портал CitizenJournal продовжуватиме ділитися з Вами розслідуваннями пані Надії і не тільки. А Вас ми закликаємо ділитися такою інформацією із друзями та знайомими, при нагоді пояснюючи — держбюджет це кошти із Вашої особистої кишені. Чи байдуже Вам, якщо ваші кошти хтось витрачає на вітер, або й просто перекладає їх із Вашої кишені до своєї?

Підготував: Вадим МІСЬКИЙ
Фото: Георгій БОДНАРАШ

Джерело

peredplata