Опозиція Буковини послала владу в опозицію

Найменша область в Україні – це Чернівецька.

Найбільше проблем створює Україні Чернівецька область.

Найкраще відображає Україну в мініатюрі Чернівецька область.

Вже другий тиждень не можуть оголосити результати виборів у Чернівецькій області. Так буває на всіх виборах у всі часи. В області політики ніяк не можуть працювати злагоджено і відкрито. Завжди знаходяться ті, які будуть каламутити людьми, бюлетенями, цифрами…

Львівська область майже втричі більша за Чернівецьку. Але там спромоглися швидко порахувати бюлетені, оголосити результати та визначити дату другого туру виборів міського голови.

Івано-Франківська та Тернопільська області взагалі у першому турі вибрали міських голів, підрахували голоси, визначили кількість депутатів від партій і почали роботу з новим складом рад.

Але у цих областях нема жодного депутата, який би діяв проти України. Більше того, який би думку мав проти України. Тут не обрали ні ОПЗЖ, ні Пальчевського, ні Шарія…

А в Івано-Франківській області не знайшлося жодного бажаючого стати кандидатом від цих партій.

У Чернівецькій області найзаклятіші вороги України почувають себе комфортно, йдуть на вибори, перемагають у деяких округах і навіть нав’язують свої правила політичних ігор. Навіть тут члени партії і депутати ВО «Свобода» очолюють осередки партій Шарія, входять до партійних списків вчорашніх і нинішніх регіоналів, відкрито пропагують антиукраїнські ідеї, підтримують антиукраїнські партії. Недавно свободівці в обласній раді, яких очолює заступник голови Мельничук, голосували за те, аби в Україні було подвійне громадянство. І це тільки тому, що голові облради Мунтяну так треба було. Тобто на Буковині навіть «Свобода» – не є свобідною.  Тут гниле болото.

Коли до нас приїжджав заступник Тягнибока Кошулинський, я йому передав результати голосування свободівців у облраді. Він навіть не повірив спочатку. А коли зрозумів, що це правда, сказав: «Ми дамо вам відповідь». Мені відповідь не потрібна. Люди відповіли на колаборацію свободівців на Буковині. Їх не обрали знову.

А тепер погляньте, як живуть і розвиваються сусідні області, де до ворогів ставляться так, як того вони заслуговують.

Сьогодні Івано-Франківськ, Тернопіль, Львів нічим не поступаються містам Європи. Прекрасні дороги та інфраструктура, екологія, чистота і порядок скрізь і повсюди. Туди із задоволенням їздять туристи. Там розвивається гірський та сільський туризм. Там мерів вибирають в один тур і з великим відсотком довіри.

На Буковині умови для розвитку нічим не гірші за сусідські. Навпаки, навіть кращі. У нас Карпати прекрасні, ніби домашні гори. У нас букові ліси та університет віднесено до спадщини ЮНЕСКО. У нас Хотинська фортеця найкраще збережена цитадель України і входить у 7  історичних пам’яток.

Це все повинно би притягувати туристів. І вони якийсь час сюди їхали. Але розвалені, зруйновані дороги, облуплені будинки, нікудишня інфраструктура, підла і ница влада відлякали туристів від міста і області. Аби їх принадити, знову потрібен час, кадри і кошти.

Сподівалися, що теперішні вибори зможуть змінити ситуацію у Чернівцях та області на краще. Вибори ще й не закінчилися, але добра чекати знову нам не доводиться. Бо ті, хто прийшов до влади у радах, знову ж таки витрачали великі кошти на рекламу не заради міста, області і громад, а заради власної наживи у майбутньому.

Зараз вони роздирають один одного, аби відшматувати якийсь відсоток-два голосів і завести до ради ще одного-двох глитаїв-казнокрадів.

Вони вимучили виборців, членів ДВК, ТВК, поліцію багатоденними обрахунками голосів. Влаштовують бійки під вікнами комісій, залякують членів, голів та їхніх заступників. Змушують перераховувати голоси. І ніяк не можуть закінчити вибори.

Після ганебного програшу, результатів екзит-полів партії: ВО «Батьківщина», «Партія Чернівчан», ОПЗЖ, «Перемога Пальчевського» і ще кілька лузерів домоглися перерахунків голосів на 20 дільницях міста Чернівці. Дещо дивним виглядає об’єднання партій, котрі, здавалося, не могли на одному гектарі електорального поля сидіти. Це в інших областях України. А в Чернівцях мало кого цікавлять  ідейні переконання, моральні принципи та гонор. Вони цим всім поступляться заради інтересу, який несе їм депутатський мандат. Тих, хто не поступається принципами та ідеологією, тут вважають диваками.

Пам’ятаю вибори 2004 року. Ющенко проти Януковича. У штабах Бессарабії засіли родичі, куми. А у Кельменецькому районі ганьба була на півсвіту. Там штаб Януковича очолював брат Василь Ш.,  а його опонентом у штабі Ющенка був брат Петро Ш. Для них не було програшу. Суцільний виграш. Байдуже, хто там перемагав, Ющенко чи Янукович, брати Ш. не програвали. Один із них ставав головою РДА. І так сталося згодом. Переміг Ющенко. І Петро Ш. став головою РДА. Його брат Василь очолив управління сільського господарства. Якби переміг Янукович, то ці брати помінялися б посадами.

Подібні оказії на виборах не полишають Буковину і нині. Зараз заблокували офіційні оголошення результатів виборів в обласну, Чернівецьку районну, Чернівецьку міську раду та Чернівецького міського голови.

Названі вище політичні лузери домоглися перерахунків голосів на 20 дільницях. Поки що незрозуміло, що і де там сфальсифіковано. Хіба що вимальовується цікава картина. За час від попередніх виборів до міста Чернівці були приєднані два села: Чорнівка та Коровія.

Хитрі та підлі політикани Буковини зуміли обвести селян довкола пальця. І ці два села зараз впливають на розклад депутатських мандатів у Чернівецькій міській раді.

Особливо відзначилася Чорнівка. Не знаю, як там і що там діялося на ДВК, але з 537 бюлетенів при повторному обрахунку дійсними виявилися лишень… 3 бюлетені. А більшість села, як одна команда «віддавала» свої недійсні тепер голоси партії «Народний контроль» та її лідеру Михайлу Яриничу. Зараз фальш виліз назовні. Як цю ситуацію розслідують і яку оцінку дадуть правоохоронці, покаже  ЧАС. А наразі ТВК повинна визнати вибори у с. Чорнівка такими, які не відбулися.

На сьогодні, якщо вірити попереднім підрахункам голосів окремих партій та результатам екзитполів, до Чернівецької міської ради увійдуть 7 партій (різні фальсифікації, які виявляться після перерахунку голосів зараз до уваги не беремо – П. К.).

До міської ради буде обрано 42 депутати. Більшість становить 22 депутати. Ще рік тому абсолютну більшість могли б назвати пропрезидентською  та провладною. Зараз можливі кардинальні зміни. Хто був вчора перший, сьогодні – останній. А хто був останній, той стає першим. Якби новообрані депутати були мудрі та порядні, чесні та високоморальні, то депутатська більшість у Чернівцях виглядала так:

ЄА + ЄС + Пропозиція = 11 + 6 + 6 = 23 депутати.

Таким чином «Слуга народу» з НК переходять в глуху опозицію. А «Команда Михайлішина» та «Рідне місто» Продана шукатимуть шляхи для того, аби притулитися до опозиції, або проситимуться до більшості.

За таких умов, незважаючи на те, хто буде обраний міським головою, секретарем стане депутат від «Європейської солідарності».

Так повинно бути. Але тривають обрахунки ще на 20 дільницях у місті. Тож вони можуть суттєво вплинути на розклад сил у Чернівецькій міській раді.

Чернівецька обласна рада змушена також чекати перерахунків голосів у місті. Хоча суттєво вони вже не вплинуть на результати, які показували екзитполи та попередні підрахунки в партіях.

Опозиційні партії споріднених ідеологій у Чернівецькій обласній раді одержать стійку більшість голосів. І вони будуть спроможні вибрати керівництво. Звичайно, якщо знову не переважить над ними дрібна буковинська  хитрість та підлість.

Отож на сьогодні маємо в обласній раді:

ЄС + ЄА + «Батьківщина» + АПУ = 9 + 9 + 9 + 7 = 34 депутати.

Тобто, є більшість від 64 депутатів обласної ради.

Чи піде до опозиції Аграрна партія, яку контролює Василь Козак? Навряд.

Бо він і його родина (син – депутат у «Слуги народу») вірою і правдою служать Зеленському та його СН.

Аби провладні партії мали більшість у буковинському парламенті, вони змушені будуть об’єднатися з відвертими ворогами України – ОПЗЖ.

І тоді самі стають на слизьку стежку зради.

А далі у провладних партіях кожен має амбіцію стати головою. Тому вони неспроможні вибрати голову облради. Бо СН вважатиме, що голова повинен бути від її партії, яка набрала більше за всіх голосів виборців. Але тут наперекір їм стане Козак. Він просуватиме свого сокирянського соратника Бойка. Також голова ОДА Сергій Осачук захоче позбутися свого конкурента в облдержадміністрації. Адже останнім днями ширяться чутки про відставку Осачука за провал виборів, за невміння працювати в умовах коронавірусу, за підбір тупих заступників. На місце Осачука пропонують того ж Бойка.

І, насамкінець, всі фракції та депутати лютою ненавистю ненавидять губернатора. Тому кожен з них захоче йому тепер висловити недовіру.

А це повинен буде зробити новообраний голова обласної ради.

Хто візьме на себе сміливість у шию гнати бездарну владу Буковини?

Той депутат, хто набрав найбільше голосів виборців. Вірніше, депутатка.

Як буде насправді, ЧАС покаже.

Петро Кобевко

 

peredplata