Штаби координації нинішньої революції в Казахстані знаходяться в… Києві.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Київ і Париж стали містами, з яких координується протестний рух у Казахстані. Його очільником вважається відомий казахський опозиціонер, лідер опозиційного руху “Демократичний вибір Казахстану” Мухтар Аблязов. І хоча Мухтар Аблязов зараз перебуває між Парижем і Києвом, він продовжує свою боротьбу з диктаторським режимом Нурсултана Назарбаєва і ним особисто.
Сам Аблязов зараз проживає у Франції, але має у Казахстані досить широку мережу своїх прихильників та послідовників. Як це часто буває в пострадянських республіках, до “демократії” він прийшов після того, як його вигнали із уряду Казахстану і “пришили” низку кримінальних обвинувачень.
З квітня 1998 по жовтень 1999 Мухтар Аблязов був міністром енергетики, промисловості та торгівлі Казахстану в уряді Нурлана Балгімбаєва. До цього Мухтар Аблязов був засновником, власником та президентом казахстанської холдингової компанії “Астана-Холдинг” та національної енергетичної компанії “KEGOC”. Діяльність організації включала різні напрями від поставки зерна, цукру та інших продуктів харчування до банківської та енергетичної галузей.
У жовтні 1999 року пішов у відставку, зазначивши, що методи управління режиму Назарбаєва унеможливлюють проведення системних реформ в Казахстані.
Після відставки, у 1999 році Мухтарa Аблязовa звинуватили у розкраданні коштів, перевищенні посадових повноважень і створенні злочинного угруповання. Суд визначив йому шість років колонії для виправлення, але вже через рік під тиском Заходу його випустили на волю.
У листопаді 2001 року Мухтар Аблязов та Галимжан Жакіянов заявили про створення руху “Демократичний вибір Казахстану”. Серед засновників і керівників “Демократичнного вибoрy Казахстану” є колишні міністри, деякі члени перламенту, крупні банкіри, фінансисти та керівники підприємств.
Влітку 2020-го Мухтар Аблязов оголосив, що штаб майбутнього протесту в Казахстані він розмістив у Києві, і цей штаб займеться плануванням і координацією акцій протесту з “повалення режиму Назарбаєва”. Мухтар Аблязов вказав телефони зв’язку зi штабом, які розпочинаються на +38 099… і +38 050…
Учора лідер опозиційного руху “Демократичний вибір Казахстану” Мухтар Аблязов виступив у своїх соціальних мережах зі зверненням до казахських правоохоронців та пообіцяв, що вони можуть повторити події українського Євромайдану.
За словами Аблязова, силовикам не варто надто “ретельно” виконувати свої обов’язки, інакше їх можуть змусити стати на коліна для вибачень, як це було у 2014 році y Києві.
“Якщо раніше ви посилалися на накази і на те, що людей на мітингах мало, то зараз ситуація змінилася… ті, хто чинив злочини проти народу, покарають. Ви – частина народу. Зробіть правильний вибір. Зараз”, – підписав відео Аблязов.

peredplata