Українцям говорять не все про повітряні загрози: у розвідці розсекретили, чому

Збройні сили України приховують від громадян деякі дані про повітряні загрози з боку країни-агресора Росії. Адже в разі розголошення всього військові не будуть знати, як діятиме ворог.

Інформація ж, яка свідчитиме про те, що Сили оборони обізнані про дії окупантів, може змусити їх змінити свою лінію поведінки. Таке пояснення дав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький в ефірі телемарафону.

За його словами, новини, необхідні для безпеки українців, подаються, а ось нюанси щодо того, який тип ракет використовує РФ, звідки їх запускає і які це носії, є певною сенситивною інформацією, потрібною для військових. Зокрема, для ухвалення рішень.

Тож представник військової розвідки закликав громадян виконувати всі вказівки, які стосуються повітряної тривоги, та розуміти, що коли вона оголошується в регіоні, то боєприпаси, які Росія могла на нього націлити, можуть бути різними.

“Це може бути ракета повітряного, морського базування чи з реактивних систем залпового вогню “Град”, “Смерч”, які використовує РФ. У багатьох випадках, якщо, наприклад, відстань до міста мала, зокрема, ми говоримо про Харків або Миколаїв, дії мають бути швидкими, скоординованими”, – наголосив Скібіцький.

За його словами, в українському суспільстві є розуміння того, що війна з Росією триває з 2014 року, і “люди звикають, уже не так бояться”. Однак цим також користується ворог.

“Нині росіяни збільшили кількість обстрілів саме цивільних об’єктів і водночас, якщо раніше це була або темна пора доби чи рано-вранці, то зараз вони не цураються і завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі та скупченнях людей посеред білого дня. Це реальний показник суті тої терористичної держави, якою є РФ”, – вважає представник ГУР МО.

Він зазначив, що відомство у своїй роботі використовує всі джерела інформації, зокрема дані з інтернету, щоб мати повну картину. Вони аналізуються, здійснюються певні процедурні питання їхнього опрацювання, потім – висновки.

“А звичайним громадянам краще орієнтуватися на офіційні повідомлення, попередження про повітряну атаку – тривоги, сирени. Це те, що дійсно свідчить про загрозу вчинення ракетного або авіаудару”, – підсумував Скібіцький.

peredplata