У Чернівцях розпочався тиждень донорства: кров потрібна для потреб військових та цивільних

У Чернівцях розпочався тиждень донорства. Кількість охочих здати кров зменшилась, однак зросла потреба в ній. Зокрема переливань потребують люди з інших регіонів. Також кров можуть використати для потреб військових.

Про це  Суспільному сказала директорка центру крові Анжеліка Каланча.

Тиждень донорства триватиме до 2 жовтня. Здати кров можна в будні дні з 8:00 до 13:00 за адресою: Чернівці, вулиця Українська, 36.

Здати кров може здорова людина від 18 років з вагою не менше 50 кілограмів. Водночас є абсолютні та тимчасові протипокази для донорства. За абсолютних людина не може бути донором зовсім. Наприклад, якщо має ВІЛ або вірусний гепатит.

Серед тимчасових протипоказів є вживання алкоголю, інфекційні чи алергічні захворювання, вагітність, період лактації тощо. Зі списком протипоказів можна ознайомитися на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Аби підготуватися до здачі крові, потрібно:

  • не вживати алкоголь за 48 годин до здавання крові;
  • відмовитися від жирної, смаженої, копченої, молочної їжі, вживати менше солі напередодні;
  • виспатися і з’їсти легкий сніданок;
  • не курити за годину до здавання крові;
  • не здавати кров, якщо відчуваєте озноб, запаморочення, головний біль чи слабкість.

Протягом перших 12 годин після здавання крові слід уникати інтенсивних фізичних навантажень. Здавати кров можна щодвамісяці.

Якщо ви перехворіли на коронавірус, але почуваєтеся добре після одужання, то можете бути донором. Важливо, щоб минуло 14 днів після зникнення симптомів. Йдеться переважно про легкі випадки без постковідних наслідків, повідомляють у МОЗ. Після вакцинації як від COVID-19, так і будь-яких інших неживих вакцин, донором можна бути вже наступного дня.

peredplata