Переговори з Росією до її повної поразки неможливі

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Якщо Україна піде на переговори без перемоги над Росією на полі бою, міцного миру не вийде, тому необхідно й надалі надавати військову підтримку Києву, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

“Більшість війн закінчуються переговорами. Але те, що відбувається за столом переговорів залежить від того, що відбувається на полі бою. Тому найкращий спосіб підвищити шанси на мирне рішення підтримати Україну”, — сказав Столтенберг, виступаючи сьогодні перед міністрами закордонних справ країн НАТО у Брюсселі.
За його словами, НАТО продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. “Ми не відступимо”, – попередив Столтенберг. Він пояснив хвилі ракетних ударів по цивільній інфраструктурі в Україні тим, що “Путін зазнає невдачі” та “відповідає з більшою жорстокістю і цинізмом”.
“Позбавлення українців тепла, світла та їжі. Це жахливий початок зими для України. Це також важкі часи для решти Європи та всього світу. Зі зростанням цін на енергоносії та продукти харчування”, – зазначив генсек НАТО.
Однак, за його словами, якщо Захід дасть перемогти Путіну, то ціна буде вищою на довгі роки вперед. “Якщо Путін та інші авторитарні лідери побачать, що сила винагороджується, вони знову застосуватимуть силу для досягнення своїх цілей. Це зробило б наш світ ще більш небезпечним”, — наголосив Столтенберг.
Наразі НАТО доставляє в Україну паливо, медикаменти, зимове спорядження та засоби придушення безпілотників. Альянс також допомагає Києву перейти від військової техніки радянських часів до сучасних стандартів НАТО і веде військову підготовку армії. Альянс готував операторів протиповітряної системи NASAMS. При цьому Столтенберг наголосив, що жоден із співробітників НАТО не проводив роботи на території України, оскільки альянс не є стороною в російсько-українській війні.
3Ми маємо способи забезпечити умови, щоб Україна могла використовувати сучасні передові системи без розгортання персоналу НАТО всередині України. Але конкретні рішення щодо конкретних систем є національними рішеннями”, — прокоментував він відмову Німеччини на прохання Польщі відправити системи Patriot до України, щоб захистити її від ракетних атак Росії.

peredplata