Путін екстрено скликав Радбез після втечі російської армії з околиць Бахмута

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Президент Росії Володимир Путін проведе позапланову нараду з членами Ради Безпеки після нової серії невдач російських сил в Україні, які почали здавати позиції під Бахмутом, а в неділю втратили авіагрупу з двох винищувачів та трьох вертольотів.
Традиційне засідання Ради безпеки, яке щотижня проходить щоп’ятниці, цього тижня відбудеться сьогодні, в понеділок уночі, повідомив на брифінгу прес-секретар Кремля Дмітрій Пєсков.
У нараді візьмуть участь постійні члени ради – 12 вищих чиновників, серед яких керівники всіх силових структур (Міноборони, МВС, ФСБ, Служба зовнішньої розвідки), глави обох палат парламенту, а також міністр закордонних справ Сєрргей Лавров, колишній президент Дмітрій Медведєв та секретар Ради Безпеки Ніколай Патрушев.
Востаннє Рада безпеки засідала у п’ятницю, 12 травня, і, згідно з повідомленням Кремля, розглядала питання участі Росії “в деяких міжнародних організаціях”.
Нова екстрена нарада відбудеться після повідомлень про наростаючі проблеми армії під Бахмутом, який російські сили безуспішно штурмують близько року.
У неділю заступник глави Міноборони України Ганна Маляр повідомила, що ЗСУ захопили понад десять позицій російських сил на півночі і півдні околиць міста, яке стало ареною найдовшої і найкровопролитнішої битви цієї війни.
Фактично ЗСУ “прорвали оборонні порядки” ЗС РФ, пише воєнкор Олександр Симонов: фронт “здригнувся” на захід від Кліщиївки, після чого українські військові “зачистили” лісопосадку на схід від каналу Сіверський Донець — Донбас.
Про “втечу” російської армії з-під Бахмута минулого тижня заявив голова ПВК “Вагнер” Євгеній Пригожин, за словами якого, ситуація розвивається “за найгіршим із прогнозованих сценаріїв”. “Фланги сипляться, фронт провалюється”, — скаржився Пригожин у п’ятницю, додаючи, що ВСУ вдалося повернути під свій контроль дорогу Часів Яр — Бахмут, якою до міста підвозитимуться боєприпаси.
Міноборони РФ назвало те, що відбувається під Бахмутом, “перегрупуванням” з виходом на “вигідніші оборонні позиції” і підкреслило, що жодного прориву фронту допущено не було.
Втім, у неділю російські військові зазнали нової невдачі. Літаки і гелікоптери з авіагрупи, яка вилетіла бомбардувати Чернігівську область України, практично одночасно були збиті в Брянській області.
Швидше за все, авіагрупа потрапила в авіазасідку, а атака була проведена ракетами “повітря – повітря”. Українська сторона, однак, стверджує, що літальні апарати було збито російською ППО.
 
 
 
 

peredplata