Припинення вогню на сході України: суперечливі заяви

Припинення вогню на сході України: суперечливі заявиЗ Києва та Москви надходять суперечливі повідомлення про зміст розмови президентів України та Росії. Відомо, що лідери обговорили припинення вогню на сході, але неясно, якої домовленості досягли.

Спершу в адміністрації президента України повідомили, що президент України Петро Порошенко і російський президент Володимир Путін домовилися про \”постійне припинення вогню на Донбасі\”.

\”Результатом розмови стала домовленість про постійне припинення вогню в Донбасі. Було досягнуто взаєморозуміння щодо кроків, які сприятимуть встановленню миру\”, – йшлося в повідомленні.

Згодом цитату на сайті президента змінили і замість слова \”постійне\” з\’явилося слово \”режим\”: \”Результатом розмови стала домовленість про режим припинення вогню на Донбасі\”.

Як повідомив офіційний сайт глави держави в середу, відповідна домовленість була досягнута в телефонній розмові двох лідерів. Утім з самого повідомлення АП незрозуміло, про які часові рамки може йтися.

Речник РНБО Андрій Лисенко заявив на брифінгу, що розширену інформацію щодо цієї домовленості пізніше надасть сама адміністрація президента.
Заява Кремля

Прес-секретар пана Путіна Дмитро Пєсков заперечив, що два президенти домовилися про припинення вогню, \”бо Росія не бере участі в українському конфлікті\”, передає російська агенція \”РИА Новости\”.

Раніше у Кремлі повідомляли, що \”глави держав обмінялися думками щодо того, що треба зробити в першочерговому порядку для якнайшвидшого припинення кровопролиття на південному сході цієї країни\”.

\”Точки зору президентів двох країн про можливі шляхи виходу з важкої кризової ситуації значною мірою збігаються\”, – наголосили у прес-службі російського президента.

У МЗС України не стали коментувати заяви про перемир\’я. Однак джерело в уряді заявило ВВС, що якщо досягнення домовленості таки правда – це важливо, бо є фактично визнанням російською стороною відповідальності за сепаратистів на сході України.

У російському МЗС поки не коментують інформацію про припинення вогню.

Водночас у так званій \”ДНР\” заявили, що не погоджували із українською владою режим припинення вогню, тому залишають за собою право відмовитися від його виконання.

\”Це рішення було ухвалене без нас\”, – цитує \”РИА Новости\” слова так званого \”віце-прем\’єра ДНР\” Андрія Пургіна. За його словами, перемир\’я \”нездійсненне, поки силовики перебувають на території республіки. Умовою для припинення вогню як і раніше є вивід українських військ з території ДНР\”.
Нові санкції

\”
Режим припинення вогню поки не підтвердили. Це означає, що на цей момент підготовчі роботи щодо санкцій тривають, і дедлайн все ще завершується цього тижня\”

Прес-служба представника ЄС з питань закордонних справ Кетрін Ештон

Президент США Барак Обама прокоментував на прес-конференції у Таллінні, що \”поки зарано говорити, що означає цей режим припинення вогню … Ми послідовно підтримували спроби президента Порошенка досягти реального перемир\’я у цьому конфлікті\”.

Пан Обама додав, що вирішення української кризи неможливе, доки Росія продовжує надсилати на схід України свої \”війська під виглядом сепаратистів\”.

У Євросоюзі заявили, що їм відомо про заяви щодо перемир\’я, але ця інформація потребує підтвердження.

Минулого тижня Європейський Союз дав Росії тиждень на те, аби змінити курс щодо України. Інакше ЄС погрожує запровадити нові санкції.

Напередодні італійський міністр закордонних справ Федеріка Могеріні заявила, що країни ЄС приймуть рішення про нові обмежувальні заходи проти Росії вже до цієї п\’ятниці.

Джерело

peredplata