На лінії розмежування розпочався обмін полоненими і заручниками

На лінії розмежування розпочався обмін полоненими і заручникамиНаш власний кореспондент Ростислав Демчук передає:

-Україна передає ДНР і ЛНР 306 затриманих – в обмін на звільнення 74 наших співвітчизників. Перший етап обміну почався за 10 км від контрольно-пропускного пункту \”Майорськ\” о 14:00 (за Києвом), хоча спочатку був запланований на 13:00. Другий етап розпочався на самому КПП через півтори години.
Не обійшлося і без непорозумінь. Із 99 раніше заявлених осіб ЛНР на обмін було видано лише 75 терористів. Пояснюється це тим, що з усього обмінного \”списку 306 чоловік\”, 43 виявили бажання залишитись на неокупованій території України.
Однак омбудсмен ДНР Дарина Мороза наполягла, щоб Україна видала всіх до одного їхніх людей, включно з тими особами, які не побажали повертатись на окупований Донбас. Відтак до КП \”Майорськ\” їдуть ще два автобуси з полоненими. Звісно, таке рішення суперечить усім міжнародним конвенціям з прав людини. Але ж ми вже звикли і змирилися, що під час гібридної війни жодні конвенції і міжнародне право не діють.
Напередодні останнього в 2017 році засідання контактної групи в Мінську всі сторони переговорів вже досить скептично оцінювали перспективи проведення обміну до Нового року.
Домовитися про обмін полоненими сторонам вдалося лише 25 грудня, в день католицького Різдва. Лідер самопроголошеної ДНР Олександр Захарченко повідомив про це в Москві в Свято-Даниловому монастирі після зустрічі з патріархом Московським і Кирилом і так званим представником України, Віктором Медведчуком та главою ЛНР Леонідом Пасічником .
На цей момент процедура обміну полоненими та заручниками триває.
Важливо!!! В остаточні списки на обмін не потрапили ані українці, які знаходяться в російських в\’язницях, ані росіяни, які відбувають покарання в українських в\’язницях за звинуваченням у замаху на територіальну цілісність України.

peredplata