Путін спробує здійснити широкомасштабний наступ – військовий експерт

Головне завдання для Росії – це встановити повний контроль над Азовським морем, обмежити доступ України до портів Маріуполя і Бердянська. Про це свідчать періодичні затримання українських суден.

“Путін встановлює контроль так, щоби будь-яка інша країна, яка збиралася б діяти в Чорному морі, не могла здійснювати вільну навігацію та військово-морську діяльність. Фактично Росія зараз порушує міжнародне морське право в Азовському морі. Але через те, що Україна в 2003 році підписала угоду з РФ, за якою воно назване історичним внутрішнім морем, на ньому морське право не діє”, – пояснює заступник директора з міжнародних питань Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь, пише apostrophe.ua.

Військовий експерт вказує, що Путін може спробувати здійснити широкомасштабний наступ на 7-8 напрямках, починаючи з Києва, Харкова і Одеси. Тому Україна повинна денонсувати угоду 2003 року.

“Україні необхідно більш жорстко діяти, виходити з договору 2003-го, який несе незрозуміле зараз навантаження, і звертатися в міжнародні органи, які регулюють морське право, з судовими позовами з приводу протиправних затримань українських суден”.

Російська Федерація почала вторгнення в Азовському морі, закривши вхід для українських суден. Припис про заборону входу до району моря поблизу Бердянська у зв’язку із стрільбами ЧФ РФ з’явився ввечері 18.05.18 приблизно о 21:16 за київським часом. Затримання суден, що прямували до/з Бердянска та Маріуполя почались 19.05 та триває досі.

peredplata