14 лицарів УПА. УПА очима східняків. Рабів до раю не пускають

15 листопада 2018 року на факультеті історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Юрія Федьковича відбувся показ документального фільму про УПА: «14 лицарів УПА. УПА очима східняків. Рабів до раю не пускають».

В першу чергу ми вдячні декану даного факультету Добржанському Олександру Володимировичу за надання приміщення для проведення такого важливого для всіх заходу. Знаємо, що він завжди сприяє в усіх патріотичних заходах і це нас тішить. Нехай буде ще більше людей, які працюють на славу України.

Євген Степанович Дзюба багато сил докладає до того, щоб ми шанували наших героїв. Більше того він долучився до ще нових імен, на жаль, призабутих історією. Та будемо говорити відверто, що і нами всіма. Адже люди творять історію. Інша річ, що мусимо виносити з тієї історії та правдиво вирізняти події,які вчили б нас надалі не допускати помилок минулого. Не повторювати їх. Але погодимося з справедливою думкою мудрих людей, що не помиляється лише той, хто нічого не робить.

Матеріали до фільму збирав Євген Степанович Дзюба, який тривалий час проживав на Луганщині. Це він робив своїм коштом. Такі матеріали завжди об’єднують людей. Адже це наші герої. В залі були присутні студенти, а також представники від влади, члени «Просвіти».

Розповіді про героїв фільму супроводжувала музика козацьких пісень того періоду.

В Чернівецькій області пан Євген зустрічався з багатьма людьми-патріотами, які кровно вболівають за долю України: це пан Мельничук В.К., ВО «Свобода», О.Савчук, Т. Мінченко, М. Пелех, В. Косяченко – з «Просвіти», чернівецьким дослідникам, національно-визвольної боротьби нашого народу з поневолювачами – Н.С. Мизаком, М.П. Джуряком, Д. Продаником, головою репресованих Г. Бойко, В.Стариком – головою народного дому в Чернівцях та іншими.

Виступила Кисильова Марія і подякувала пану Євгену Степановичу Дзюбі за пророблену роботу, сказавши, що є членкинею КУНУ. Але спільно співпрацює з «Свободою», поскільки у них є спільні інтереси – національна ідея.

Вона говорила, що нас дуже тішить те, що влада не відмежувалася від  народу. Так, В.К. Мельничук – перший заступник голови облради Чернівців нещодавно побував на відкритті пам’ятника у Путилі. Перший заступник голови облдержадміністрації Михайло Вікторович Павлюк побував на Покрову біля пам’ятника розстріляних молодих галичан НКВД в ті роки лихоліть. Будемо там створювати меморіал слави національно-визвольної боротьби нашого народу або будувати капличку.

Кисильова М. сказала, що наша зброя – найсильніша, і вона називається патріотизм. Бо без нього будь-яка армія не здобуде перемогу, навіть при самій сильній зброї технічного спорядження. А ще вона сказала, що тільки там, де пам’ятають наших героїв, будуть ті, хто буде захищати нас, живих. Всі сприйняли ці слова бурхливими оплесками.

Завжди пам’ятаймо Великі Дні Визвольних Змагань!

Кисильова М. подарувала нашому гостеві 2 диски із записом про презентацію її книги: «Правда архівних документів та свідчень очевидців подій національно-визвольної боротьби ОУН, УПА за Українську Самостійну Соборну Державу» за книгами Н. Мизака «За тебе свята Україно». Бо це ще й був захід, приурочений 76-їй річниці створення УПА. На цьому ж заході були присутні два хори Чернівців – «Дзвін» чоловіча хорова капела ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Художній керівник Л.Р.Равлюк та народний гурт «Козацька берегиня» Центрального Палацу Культури та Відпочинку. Художній керівник Т.М. Коваль.

Євген Степанович Дзюба подякував нам в тім, що ми хоча маленькою долею доторкнулись до його праці морально, матеріально. Бо в створенні хоча маленьких, але так важливих документальних фільмів він вбачає своє покликання, своє бачення справи, яка слугуватиме молодим людям – знати, пам’ятати і ніколи не забувати наших героїв, які життя свої віддали за нас, за Україну. Хочеться, щоб пан Євген мав згадку про наші Чернівці.

Слава  Україні! Героям слава!

Марія Кисильова

 

peredplata