«Мирні» новини Чернівців: як місцеві онлайн-ЗМІ висвітлюють конфлікт на Донбасі.

У своїх матеріалах онлайн-видання Чернівців майже не торкаються теми збройного конфлікту та розведення військ на Донбасі. Новини щодо перебігу операції Об’єднаних сил та вирішення військового конфлікту на сході України займають лише 4% від усього новинного контенту на сайтах Чернівців.

 

Метою моніторингу ІМІ було дослідити контент чернівецьких інтернет-ЗМІ на предмет висвітлення теми операції Об’єднаних сил (ООС), проаналізувати кількість таких матеріалів та розподіл тем у висвітленні тематики ООС, а також тональність висвітлення теми розведення сил та засобів на Донбасі.

 

Під моніторинг потрапили п’ять онлайн-видань Чернівців («0372.ua», «Час», «АСС», «БукІнфо», «БукНьюз»). До уваги бралися новини, які були опубліковані з 4 по 8 листопада 2019 року. Загалом за досліджуваний період було опубліковано 341 новину, серед яких лише 14 матеріалів стосувались теми ООС, військових, переселенців чи волонтерів. Це –  4,1%  від загальної кількості новин.

 Так, по чотири новини на тему збройного конфлікту в Україні опублікували «БукНьюз» (частка матеріалів про ООС – 6,2% від усього контенту на сайті), «АСС» (4,1%) та «Час» (12%). По одній новині про ООС на рахунку «0372.ua» (1,03%) та «БукІнфо» «2,1%).

 

Щодо тематики новин про ООС, найбільше публікацій у стрічках чернівецьких онлайн-медій стосувались конфліктно-вразливих груп населення – військових та членів їх сімей, переселенців, волонтерів, тощо. За моніторинговий тиждень на сайтах було опубліковано 9 таких матеріалів, що склало 64% від усіх новин на тему ООС. По три новини на цю тему опублікували «АСС»: («Стало відомо, скільки переселенців мешкають на Буковині (ІНФОГРАФІКА)»),  «Час» («ТОП-10 ФАКТІВ ПРО КОРОЛІВСЬКИХ ПІХОТИНЦІВ 24-Ї БРИГАДИ») та «БукНьюз» («Санаторій «Красноїльськ» пропонують перетворити у реабілітаційний центр для учасників АТО та членів їх сімей»).

 

Дві новини (14% від кількості матеріалів на тему ООС) стосувались урегулювання конфлікту на міжнародному рівні:
 «Росію таки судитимуть: Міжнародний суд ООН визнав наявність своєї юрисдикції розглядати позов України проти РФ» («БукІнфо»);

«Назвали можливу дату нормандської зустрічі» («АСС»).

 

За моніторинговий тиждень у стрічках чернівецьких онлайн-ЗМІ з’явилась одна новина про ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей – ред.): «Кат полонених в “ЛНР” може уникнути покарання: небезпечний прецедент для інших справ» («Час»). Єдина новина на тему ООС в стрічці сайту «0372.ua» стосувалась забезпечення армії: На потреби армії буковинці сплатили понад 177,3 мільйонів гривень військового збору.

 

У моніторинговий тиждень жоден з досліджуваних сайтів не публікував щоденні зведення штабу операції Об’єднаних сил чи інших структур Збройних Сил України про поточну ситуацію на фронті. Обійшли увагою ЗМІ Чернівців і новини стосовно ситуації у прифронтовій зоні та життя її мешканців.

Активно обговорювана останнім часом у суспільстві тема розведення сил та засобів на Донбасі також виявилась не актуальною для місцевих інтернет-видань, хоча підготовка до розведення військ в районі Петрівського та Богданівки на Донеччині припала як раз на моніторинговий тиждень. За п’ять днів моніторингу побачила світ лише одна нейтральна новина про розведення військ: “Сьогодні о 12 годині ми запустимо білу ракету”: українська сторона готова до розведення військ на ділянці №3 – командувач ОС», яку опублікували на сайті «БукНьюз». 

 

За результатами моніторингу, тільки кожна 24 публікація в новинних стрічках чернівецьких онлайн-ЗМІ розповідала про військовий конфлікт, який шостий рік продовжується на сході України.

 

Альона Заіка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

peredplata