Путін закликає Ердогана провести двосторонню зустріч і обговорити питання Сирії.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає: 

-Сьогодні, 1 березня турецька ППО збила два військові сирійські літаки над провінцією Ідліб, яка контролюється протурецькою сирійською опозицією.

На землі тривають інтенсивні сутички між сирійською армією режиму Асада і опозицією. Туреччина підтримує своїх сирійських прихильників, вогнем, завдаючи ударів по сирійським протиповітряним комплексам і бронетехніці.

Міністр оборони Туреччини Хулуси Акар, виступаючи по телебаченню в неділю (сьогодні), заявив, що з моменту початку операції, яка отримала назву “Весняний щит”, турецькі війська знищили понад тисячу сирійських урядових військових, розгромили 103 танка, вісім вертольотів, один безпілотник, а також ракетні пускові установки та інше військове спорядження.

Ситуація в Ідлібі змусила світ прискіпливіше подивитись на проблему в Сирії. Bиник реальний ризик початку збройного конфлікту між Туреччиною і Росією, яка підтримує режим свого ставленика Башара Асада. Однак міністр оборони Туреччини Хулуси Акар сказав, що його країна цього не хоче.

“Ми очікуємо, що Росія зупинить напади з боку режиму Башара Асада”, – заявив Хулуси Акар.

Зрозуміло, що тональність і зміст цього меседжу аж ніяк не можна назвати “дипломатичними”. Іншими словами, це означає, що Анкара вимагає від Москви змусити війська Башара Асада не пручатися і не протидіяти силам опозиції і Туреччини.

Меседж був негайно почутий у Москві, Парижі, Берліні, Брюсселі…

Кремль блискавично відреагував на заяву міністра оборони Туреччини і через різні дипломатичні та посередницькі канали запропонував Реджепу Ердогану наступного тижня зустрітись у двосторонньому порядку з Bолодимиром Путіним і обговорити питання Сирії.

Офіційна відповідь з Анкари ще не надходила, але можна з упевненістю сказати, що зустріч Путіна і Ердогана відбудеться найближчими днями і Bолодимиру Путіну цього разу доведеться йти на умови Анкари щодо питань Сирії і, зокрема, прблеми Ідлібу.

У цьому контексті варто зазначити, що 5 березня в столиці Хорватії Загребі з таким же порядком денним зустрічаються міністри закордонних справ Євросоюзу.

Чому у Загребі? Не варто малювати і робити якихось конспірологічних планів і припущень – Хорватія зараз головує у ЄС і саме тому міністри закордонних справ зустрінуться у Загребі. Це звикла практика.

Де зустрічатимуться Реджеп Ердоган і Bолодимир Путін – наразі ще точно не з’ясовано. Існують припущення, що зустріч відбудеться у Парижі.

Світлина від Rostyslav Demchuk.
 
 
 

peredplata