У двох областях України посилили охорону через ризик вторгнення Росії.

У Херсонській і Миколаївській областях військові і правоохоронці посилили охорону об’єктів критичної інфраструктури через можливе вторгнення з боку РФ.


Про це розповів командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв, передає Укрінформ. За його словами, таких заходів було вжито для запобігання можливому вторгненню Росії з метою отримання контролю над Північно-Кримським каналом.
“Ми вже заздалегідь провели такі заходи. Ми спланували посилення охорони критично важливих об’єктів. Зокрема, це стосується і водопроводу нашої дніпровської води на тимчасово окуповані території (Північно-Кримський канал – ред.). Ми всі ці об’єкти посилили – і охорону, й оборону, а також проводимо певні контрдиверсійні і контртерористичні заходи”, – зазначив Наєв.
Він додав, що задіяні не тільки військовослужбовці, а й СБУ, Національна гвардія, поліція і розвідка.

Раніше президент фонду “Джеймстаун” Глен Говард заявив, що через літню посуху в Криму Росія може перейти до активних дій у Херсонській та Миколаївській областях. Онлайн-конференція з його виступом опублікована на сайті Центру аналізу європейської політики (CEPA).
Метою РФ може стати захоплення Північно-Кримського каналу, за допомогою якого вода потрапляла на півострів.
Говард закликав Україну стежити за ситуацією і порадив проводити на полігоні під Херсоном навчання, щоб відпрацювати реакцію на можливе вторгнення російських військ. Також він зазначив, що США повинні допомогти Україні в захисті Чорноморського регіону.
“Незважаючи на те, що Чорноморський регіон це центр посиленої конкуренції великих держав, в останні роки трансатлантичне співтовариство не приділяло пріоритетної уваги регіону. Щоб розробити всеосяжну чорноморську стратегію і проводити там більш ефективну політику, Сполученим Штатам та їхнім союзникам необхідно враховувати всі галузі національної та союзницької сили”, – йдеться на сайті CEPA.
Зі свого боку перший віцеспікер “парламенту” Криму Юхим Фікс 4 червня заявив, що потрібно забути про поставку води через Північно-Кримський канал, передають “РІА. Новини“.
“Північно-Кримський канал, який будувався за радянських часів для водопостачання півострова, виконав свою історичну місію. Сьогодні обстановка змінилася, і розраховувати на те, що київська влада відновить постачання води до Криму, не варто. Нам пора забувати про те, що Україна колись поставляла до Криму воду, і покладатися тільки на свої можливості”, – заявив він.
Замість цього він запропонував реконструювати мережі водопостачання та використовувати інші методи для подачі води.

Відзначимо, що Північно-Кримський канал – одна з найбільших зрошувальних споруд колишньої СРСР, яка було побудована в 1961-1971 роках. Він брав води з Дніпра в Каховському водосховищі, що в Херсонській області, і постачав її до Криму.
До анексії канал забезпечував 85% потреб півострова в прісній воді, однак після вторгнення Росії постачання було зупинено.
Як повідомляв OBOZREVATEL, угруповання Збройних Сил Росії вздовж державного кордону України на тимчасово окупованій території Донецької, Луганської областей і Криму складає близько 87-90 тисяч військовослужбовців.
Підпишись на наш Telegram. Надсилаємо лише “гарячі” новини!

Читайте всі новини по темі “Війна на Донбасі” на сайті “OBOZREVATEL”.

peredplata