Війна в Нагірному Карабасі закінчена, Вірменія капітулювала перед Азербайджаном

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Війна в Нагірному Карабасі наразі закінчена, Нікол Пашинян погодився на радикальні поступки Азербайджану (вважай капітуляцію), в регіон увійдуть російські миротворці, в Єревані люди громлять уряд…
Вірменія і Азербайджан за посередництва Росії і Туреччини домовилися про закінчення війни в Нагірному Карабасі з півночі 10 листопада. Угоду підписували по відеозв’язку президенти Росії і Азербайджану Володимир Путін та Ільхам Алієв; прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян був відсутній. Однак першим про домовленість повідомив саме Пашинян: в його фейсбуці з’явився запис про те, що він пішов на капітуляцію “в результаті глибокого аналізу військової ситуації і виходячи з переконання, що це найкраще рішення в ситуації, що склалася”.
Основні пункти договору:
– На лінію зіткнення вводяться російські миротворці.
– Вірменія повинна повернути під контроль Азербайджану території, які не входили до складу радянської Нагірно-Карабахської області і які вона захопила на початку 1990-х. Передача Азербайджану цих районів, поки ще зайнятих вірменськими силами, повинна відбутися в термін від 15 листопада до 1 грудня.
– Територія, власне, невизнаної Нагірно-Карабахської республіки буде скорочена за рахунок районів, які посіли азербайджанські війська під час війни в 2020 році. Серед іншого вірмени втрачають один з головних (із стратегічної і символічної точок зору) міст Карабаху – Шушу, яке було зайняте азербайджанцями 7-9 листопада.
– Столиця вірменського Карабаху – Степанакерт, який знаходиться в 10 кілометрах від Шуші, – фактично залишиться під контролем Росії і Азербайджану. Він буде пов’язаний з Вірменією коридором (Лачинський коридор), який охоронятимуть російські і турецькі миротворці.
– Азербайджан отримає такий же транспортний коридор до Нахічеванської області – свого ексклаву, відокремленого від основної території Азербайджану територією Вірменії.
– Сторони домовилися, що буде створено “Центр миротворчих сил”, в діяльності якого, як заявив Алієв, візьме участь головний союзник Азербайджану – Туреччина. Про те, що Анкара брала участь в підготовці договору, говорить те, що перші чутки про наближення закінчення війни в Карабасі почали циркулювати саме в Туреччині.
– Угода укладається строком на п’ять років (з можливістю продовження в разі, якщо жодна зі сторін не заявить про вихід з договору).
Тим часом у Єревані вірмени, які не згідні з умовами капітуляції захоплюють урядові приміщення і вимагають відставки премєра Нікола Пашиняна і усього нинішнього уряду Вірменії.
Протестуючі викрикують образи на адресу прем’єр-міністра, після чого вони попрямували в сторону його особняка. Телеграм-канали закликають жителів Єревана виходити на вулиці міста, а 17 опозиційних (проросійських) партій Вірменії зажадали добровільної відставки Пашиняна і передачі влади тимчасовому органу управління.
Зображення може містити: 1 особа, стоїть
 
 
 
 
 
 

peredplata