Афганський “гамбіт” для Росії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає:
-Після виведення з Афганістану військових підрозділів НАТО і, зокрема, воєнних підрозділів США, урядовa армія Афганістану не спроможна стримувати атаки бойовиків Талібану, які беруть владу у свої руки по цілій території країни. Зараз таліби стрімко просуваються до кордонів Таджикістану, Узбекистану і Киргизстану. І якщо взяття під контроль талібами Таджикістану, це – програма мінімум, то наступними цілями бойовиків Талібану є Узбекистан і Киргизстан.
Російські ЗМІ (“Экономические новости” і “МК”) вже оповістили, що сам по собі вихід США з Афганістану гіпотетично несе загрозу дестабілізації південного флангу оборони Російської Федерації. “Експорт революції” в інші країни Середньої Азії неминучий.
Таджикистан вже відчуває напруженість уздовж своїх кордонів, але це всього лише “поштовхи” перед “геополітичним землетрусом”, яке послідує у Центральній Азії згодом. “Росія, швидше за все, відповість посиленням угруповань своїх збройних сил, які дислокуються на російській військовій базі в Душанбе, столиці Таджикистану”, – пише професор Ендрю Латам у американському виданні The Hill.
Росія буде змушена виділяти все більше ресурсів для забезпечення безпеки середньоазіатського регіону. Навіть якщо найгірший сценарій щодо розширення зони впливу талібів не отримає розвитку, Москві все одно доведеться забезпечувати порядок в Середній Азії.
“Росія розглядає регіон як частину ближнього зарубіжжя і повинна підтверджувати свою роль гегемона в ньому. Крім економічного значення регіону нестабільність і заколоти в Центральній Азії можуть перекинутися і на саму Росію, – робить висновок aмериканський професор Ендрю Латам.
На зображенні може бути: 7 людей, борода та люди стоять
 
 
 
 
 
 

 
 

peredplata