ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ДЛЯ ЖІНОК: ЩО ВАРТО ЗНАТИ

З метою реалізації законодавства України щодо взяття на військовий облік жінок згідно «Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних», затвердженого наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 №313, керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій необхідно ввійти у взаємодію з начальниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки щодо подальшого направлення до нихпрацюючих жінок,які мають спеціальність та/або професію, визначену в Переліку.

  Відповідно до частини 11 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» на військовий облік військовозобов’язаних берутьсяжінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я, віком від 18 до 60 років. Рішення про придатність приймає лише військово-лікарська комісія, яка працює на базі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Тож проходження медичного огляду щодо придатності до військової служби у приватній, чи державній клініці суперечить чинному законодавству.

При прибутті жінок до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, за місцем реєстрації, здійснюється вивчення документів, зокрема щодо наявності спеціальності та/або професії відповідно Переліку та організовується проходження медогляду. Згодом, після оформлення відповідних військово-облікових документів жінці присвоюється військовий ідентифікаційний номер.

        Відтепер, роботодавцям при прийомі на роботужінок певних професій, чи то спеціальностей,потрібно їх направляти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

 

 Перелік документів, які повинні мати з собою жінки для взяття на військовий облік (оригінали та ксерокопії):

  • паспорт громадянина України та ідентифікаційний номер;
  • документи про освіту;
  • документи про місце роботи (займану посаду);
  • документи про склад сім’ї (сімейний стан);
  • результати аналізів та медичних заключень при наявності захворювань;
  • фотокартка 3х4 см.

 

У разі змін в законодавстві стосовно військового обліку жінок, громадян буде додатково поінформовано.

Пресслужба Чернівецького ОТЦК та СП

peredplata