Буковина готується гідно відзначити 150-річчя від дня народження Ольги Кобилянської

Як повідомив начальник управління культури обласної державної адміністрації Іван Петрусяк, 27 листопада на Буковині широко відзначатиметься 150-річчя від дня народження видатної української письменниці Ольги Кобилянської. «Вже створений організаційний комітет, до складу якого увійшли знані діячі культури та мистецтв області, представники творчих спілок та організацій, – зауважив посадовець. – Так, в установах культури регіону буде проведено цикл заходів, присвячених життю і творчості О. Кобилянської, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка відбудеться літературний вечір для молоді «Живе душа її тепер і тут» та он-лайн-конференція «Я рождена на Буковині», а в літературно-меморіальному музеї письменниці відбудуться «Гостини в Ольги Кобилянської».

Окрім цього, за його словами, обласна організація Національної спілки письменників України спільно з обласною організацією Національної спілки художників України проведуть тематичну виставку робіт художників та видавництв на тему «Людина-царівна». У закладах освіти області відбудеться єдиний урок, присвячений творчості О. Кобилянської, тиждень літератури рідного краю «Царівна української літератури», фестиваль драматичних учнівських колективів «Творча спадщина Ольги Кобилянської», учнівська обласна науково-практична конференція «Робітниця свого народу». «У Чернівцях у ювілейні дні відбудеться свято вулиці О.Кобилянської, де розгорнуться книжково-ілюстративні виставки та відтворення епохи, в якій жила письменниця», – зазначив Іван Петрусяк. Окрім цього, за фінансового сприяння крайової влади у нинішньому році побачить світ перша книга повного 10-томного видання творів письменниці.

У рамках відзначення 150-річчя від дня народження письменниці в Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича буде проведена міжнародна наукова конференція, в академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені О.Кобилянської відбудеться прем’єра вистави «Ольга», відкриття фотовиставки «Життя творів Ольги Кобилянської на сцені театру» та форум на канапі з акторами на тему: «Ким для нас є велика письменниця». Передбачається, що 27 листопада делегація Чернівецької області відвідає м. Гура-Гуморулуй в Румунії, де народилась письменниця. За словами Івана Петрусяка, у ювілейні дні Чернівецькою обласною державною телерадіокомпанією транслюватиметься цикл радіопередач, які висвітлюватимуть життя і творчість Ольги Кобилянської, на телеканалі і в радіоефірі ОДТРК широко висвітлюватимуться ювілейні заходи.

peredplata