Старовинні церкви на Буковині не шануються

Старовинні церкви на Буковині не шануються  До 1025-ліття хрещення Київської Русі, яке відзначатиметься 28 липня цього року, серед інших заходів чиновники розпорядилися провести на Буковині бесіди про Михайлівський Золотоверхий монастир. При цьому місцеві культові споруди, безцінні пам’ятки архітектури державного значення, залишено поза увагою.

І схоже, зумисне – адже на теренах області вже навряд чи можна побачити у первісному вигляді старовинні церкви. Ми мусили б зберегти їх для нащадків, а вони по-варварськи знищені теперішніми «господарями» шляхом буцімто невідкладних та дуже «сучасних» ремонтів. Гадаєте, ці господарі не знають законодавства? І де тоді були державні органи влади, чому потурали та досі потурають такій вседозволеності? Чому жодних заходів не вжито після публікації звернення місцевих громад до газети «Час» з села Кулівці, Добринівці Заставнівського, Жадови Сторожинецького та інших районів області саме з цього приводу, де відбувається чи вже відбулася руйнація не лише будівель, а й екстер’єру старовинних споруд?

І дуже цікаво, чи знають про варварське нівечення архітектурних пам’яток на Буковині у президента Януковича та в уряді Азарова, на виконання указу та актів яких і затверджено «План заходів з підготовки та відзначення в Чернівецькій області 1025-річчя хрещення Київської Русі»?

— На жаль, є факти, коли релігійні громади самостійно ремонтують церкви, які є пам’ятками архітектури, – відповів на запитання нашого кореспондента з цього приводу начальник управління культури ОДА Іван Петрусяк. – Нещодавно ми звернулися до керівництва кожної релігійної конфесії з проханням дотримуватися чинного законодавства. Законодавство ж вимагає науково-кошторисних документів, лише за їх наявності можна здійснювати ремонт…

Іван Васильович сподівається віднайти «спільну точку» (держави та громад) у законному використанні культових споруд, що є пам’ятками архітектури. Він каже, що досить часто громадяни відмовляються допускати до таких об’єктів представників влади – мовляв, були випадки зникнення старовинних ікон, реманенту. А хто і коли здійснював їх інвентаризацію? Чи є бодай один випадок хоча б адміністративного стягнення, до прикладу, за нищення церковних споруд?

Про Михайлівський Золотоверхий, заснований київським князем Святополком Ізяславовичем, знати, безумовно, варто. Однак найперше треба шанувати та знати пам’ятки свого краю, свого міста чи села.

peredplata