Ціни на газ восени не зростуть?

Ціни на газ восени не зростуть?Кабінет міністрів відмовився підвищувати ціни на газ до кінця опалювального сезону. Таке рішення уряд ухвалив з урахуванням соціальної складової. Про це заявив віце-прем\’єр Олександр Вілкул.

За його словами, населення України оплачує лише 60 % собівартості газу. Але, незважаючи на вимоги міжнародних інстанцій , в майбутньому тарифи залишаться на низькому рівні. Для цього в Кабміні запустять програми з енергозбереження. Газ, який видобувається в Україні державними компаніями, продається населенню по 895 грн. за тис. кубометрів. Для теплокомуненерго «Нафтогаз України» продає газ по 1,3 тис. грн за тис. кубометрів. При цьому ціна закупівлі становить $ 393,5 (3,2 тис. грн). Різницю компенсує держава. У прес-службі Міненерго не стали коментувати заяви Олександра Вілкула. Можливо, Кабмін розгляне підвищення тарифів наступного разу в квітні.«Незважаючи на те, що в міністерстві наполягали на необхідності підвищення цін, соціальний блок уряду виступив проти. – повідомило джерело з міністерства. — Там стверджують, що за умови зменшення споживання газу розмір дотацій з боку держави знизиться, отож, можливо, ціни взагалі не доведеться підвищувати».

Прес – секретар «Укргазвидобування » Геннадій Кобаль розповів , що утримувати ціни на газ на існуючому рівні надалі буде важко: собівартість видобутку зростає, і компанія має потребу в додаткових інвестиціях. «Щороку родовища виснажуються, і ми повинні бурити глибші свердловини , – додав він. – Крім того, нам потрібно інвестувати гроші в буріння нових свердловин , закупівлю обладнання , технологій. Необхідно проводити модернізацію бурового парку, купувати нове бурове устаткування. Проблеми накопичуються роками , а коштів на розвиток більше не стає».

А на думку голови аналітичного департаменту ІК «Eavex Capital» Дмитра Чуріна , уряд своїм рішенням поставив під сумнів свої ж власні плани з нарощування видобутку газу. За його оцінками , за січень -вересень входять до « Нафтогаз » компанії наростили видобуток лише на 2,5 % (до 13,9 млрд. кубометрів). Енергетична ж стратегія до 2030 року передбачає щорічне зростання видобутку газу в країні на 15%.Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський відзначає , що без підвищення цін на газ ніхто в країні не вдаватиметься до енергозберігаючих заходів. А для цього потрібно залучити кредити від того ж Світового банку та ЄБРР. «Але ніхто не стане інвестувати кошти і вкладати кредити, поки ціна газу настільки низька, що навіть не покриває собівартості газу», – додав він. Міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов вважає, що видобуток газу всередині країни дозволить Україні виключити з переговорів з МВФ вимогу про підвищення цін на газ для населення.

peredplata