ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я 7 квітня 2012 року

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я  7 квітня 2012 року  Щорічно 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я, в день річниці заснування Все-світньої організації охорони здоров’я у 1948 році.Тема дня в цьому році «Добре здоров’я додає рокам життя» несе в собі важливу ідею: підтримка здорового способу життя підвищує вірогідність того, що в наступні роки життя буде здоровим і повноцінним.
В середині минулого століття в світі нараховувалося всього лише 14 мільйонів людей у віці 80 років і старше. До 2050 року на планеті будуть проживати практично 114 мільйонів людей даної вікової групи, причому 100 мільйонів з них — в одному лише Китаї. Незабаром вперше в історії дорослих людей у віці 65 років і старше в світі стане більше, ніж людей у віці 5 років.
Це величезне вікове зрушення у складі населення світу тісно пов`язане із соціально-економічним розвитком. Завдяки головним чином досягненням систем суспільної охорони здоров’я у всьому світі у справі підвищення показників виживання дітей і покращення стану здоров’я дорослого населення люди в більшості районів світу стали жити довше. Багато країн з високим рівнем доходів вже стикаються з проблемою швидкого старіння населення. В майбутні десятиліття такі ж серйозні зміни відбудуться і в країнах з низьким і середнім рівнем доходів.
Підвищення тривалості життя викликає почуття оптимізму і є нашою спільною ціллю. Літні люди вносять різноманітний ваговий вклад у розвиток суспільства в якості членів родин, активних трудівників і волонтерів у громадах. Завдяки життєвому досвіду, вони є унікальним ресурсом для нашого суспільства.
Однак збільшення чисельності престарілих також призводить до зростання попиту на послуги, які надають система охорони здоров’я і соціального забезпечення. На сьогодні найбільшу загрозу для здоров’я літніх людей у всіх країнах світу представляють насамперед неінфекційні захворювання. Найбільша кількість людей помирає від серцевих захворювань і інсультів, а до втрати працездатності найчастіше всього призводять порушення зору і слабоумство. В країнах з низьким рівнем доходів показники розповсюдження цих захворювань серед престарілих у 2-3 рази вищі, ніж в країнах з високим рівнем доходів. Тягар цього несуть на собі не тільки престарілі, але і їх родини і суспільство в цілому.
В багатьох країнах з низьким і середнім рівнями доходів немає ані інфраструктури, ані ресурсів для задоволення існуючих потреб, не кажучи вже про набагато більш значимі потреби, які очікуються в майбутньому. Позитивний момент полягає в тому, що існує велика кількість практичних і не пов’язаних з великими витратами рішень, за допомогою яких уряди могли б допомогти своїм престарілим громадянам вести здорове і активне життя. Окрім цього, країни, які інвестують гроші в «здорове старіння», можуть очікувати отримання значної соціально-економічної віддачі для суспільства в цілому.
З нагоди Всесвітнього дня охорони здоров’я я закликаю уряди, громадянське суспільство і приватний сектор приділяти увагу забезпеченню того, щоб літні люди у всьому світі могли розраховувати на добре здоров’я, і виділяти для цього відповідні ресурси.

Victoria Andrievska
Communications Officer
United Nations in Ukraine

peredplata