На Буковині домінують пожежі через недотримання правил пожежної безпеки

На Буковині домінують пожежі через недотримання правил пожежної безпекиТак званий зимовий пожежо-небезпечний період лише почався, а в добових зведеннях пожежно-рятувальної служби уже домінують пожежі, які характерні саме для холодної пори року. Причинами загорань в цей період стає необережне поводження з газовими приладами, несправне пічне опалення та несправна електромережа. Про це повідомляє Чернівецький міський відділ Управління ДСНС України у Чернівецькій області.

Незважаючи на заходи, які вживаються Чернівецьким міським відділом Управління ДСНС України в Чернівецькій області щодо попередження загибелі людей на пожежах через грубе порушення правил безпечної поведінки з вогнем, з кожним днем продовжує рости кількість пожеж та загибелі і травмування на них людей. Самі ж рятувальники вважають, що найкращим способом вберегтися від пожежі є дотримання правил пожежної безпеки.

Статистика стверджує те, що взаємозалежність частоти виникнення пожеж з несправністю електромереж пов’язана з характерним зростанням користування електроенергією пізньою осінню та взимку, ну хоча б тому, що суттєво зменшується тривалість світлового дня. Разом з тим частина помешкань в силу різних обставин погано опалюється. Природне бажання людей підвищити температуру у власній оселі, призводить до використання побутових електрообігрівальних приладів. Можливо, крива пожеж, спричинених замкненням електропроводки, і не так різко повзла б догори, коли б у пошуках додаткового тепла буковинці використовували обігрівачі промислового виробництва. Але в хід ідуть „самопальні” прилади, які є потужними струмоприймачами. Як наслідок електромережа, особливо в оселях старої забудови, просто не витримує навантаження, що призводить до коротких замкнень, які зазвичай закінчуються у кращому випадку погорілим майном, а у гіршому – травмуванням чи навіть загибеллю людей. Для порівняння: з початку року в Чернівецькій області виникло 545 пожеж, третю частину становлять пожежі, що виникли через порушення правил монтажу та експлуатації електрообладнання, а 10 % загорань виникло через порушення правил монтажу та експлуатації печей.

Обігрівачі та розпалені печі несуть в собі не лише вогняну загрозу. Нерідко вони стають причиною тяжких термічних опіків, причому через недбалість дорослих часто-густо доводиться розплачуватися дітям, батьки яких залишають їх наодинці із предметами обігріву.

Як правило, пічне опалення використовують у житловому секторі сільської місцевості та у старій частині міста Чернівці. В основному лихо приходить в будинки пенсіонерів, інвалідів та безробітних людей. Адже вони здебільшого мешкають у старих дерев’яних хатах, де пічне опалення не обслуговується та не ремонтується.

Рятуючись від холоду, чимало мешканців не звертають увагу на дотримання правил пожежної безпеки. Це рано чи пізно призводить до пожежі і трагічних наслідків. Щоб не допустити лиха від пожежі, пам’ятайте кілька корисних правил:
– не користуйтеся піччю, в якій утворилися тріщини;
– не слід палити груби і печі з незакритою топкою;
– не використовуйте для розпалення пічок легкозаймисті речовини;
– не залишайте доглядати за пічним опаленням дітей;
– не розміщувати меблі менше 1 метра до печі;
– не залишати поблизу легкозаймисті речі.

Шановні буковинці! Проявляйте особливу пильність та обережність при використанні обігрівачів, газового і електричного обладнання та устаткування. Ретельно дотримуйтесь правил пожежної безпеки. Пам\’ятайте: несправне пічне опалення, використання саморобних електрообігрівачів, паління у ліжку у нетверезому стані – основні причини пожеж та загибелі людей на них.
Пам’ятайте, для запобігання виникненню пожеж кожний громадянин зобов\’язаний суворо дотримуватись встановлених правил. Бережіть своє життя, адже нічого ціннішого у нас нема.

peredplata