За наслідками контрольно-перевірочної роботи ДФС Буковини донараховано понад 80 млн. грн.

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області відзначають, що кількість перевірок платників податків – юридичних осіб, за вісім місяців поточного року, порівняно з відповідним періодом минулого року зменшилась на майже 27 відсотків.

З початку року підрозділами податкового та митного аудиту було проведено всього 239 документальних перевірок, 41 планову та 198 позапланових перевірок. Тоді як, минулого року проведено 376 контрольно-перевірочних заходів, з яких 52 планові та 324 позапланові перевірки.

Разом з тим, ефективність перевірок зросла, оскільки за наслідками проведених заходів донараховано узгоджених податкових зобов’язань на 36,1 млн. грн. більше відповідного показника минулого року. Сума цьогорічних донарахувань за актами перевірок складає понад 80,5 млн. грн., торік цей показник був лише 44,4млн. грн.

Зменшено від\’ємне значення об\’єкта оподаткування податком на прибуток у сумі майже 22,6 млн. грн., що на 13,4 млн. грн. більше відповідного показника минулого року (9,1 млн. грн.)

Також зменшено від\’ємне значення різниці між податковими зобов\’язаннями та податковим кредитом із ПДВ у сумі 3,1 млн. грн., що майже на 2 млн. грн. більше відповідного показника минулого року (1,1 млн. грн.)

Із донарахованих сум упродовж січня-серпня 2015 року забезпечено стягнення до веденого бюджету в сумі майже 23 млн. грн., що на 2,3 млн. грн. більше відповідного показника минулого року (20,6 млн. грн.)

Так, податкові аудитори фіскальної служби Буковини стверджують, що застосування сучасної системи відбору платників для перевірок дозволило звести до мінімуму втручання в легальний бізнес і зосередитися на «тіньових» суб\’єктах господарювання.

Тому сьогодні, щоб досягнути позитивних результатів у боротьбі з махінаторами всі зусилля сконцентровані, в першу чергу, на відпрацюванні ризикових суб\’єктів господарювання. Важливими аспектами цієї роботи є безапеляційне узгодження проведених донарахувань та належне документування встановлених порушень.

Викриті цього року схеми ухилення від сплати податків підтверджують, що податкові аудитори послуговувались правильними критеріями в процесі визначення ризиків, що можуть свідчити про несплату тих чи інших платежів.

Яскравим прикладом результативності здійснюваних перевірок, стало виявлення у серпні цього року на одному із сільськогосподарських підприємств регіону схеми неправомірного формування сум податкового кредиту з податку на додану вартість шляхом залучення до ланцюгів постачання фіктивних суб’єктів господарювання, що не мали можливості реального здійснення господарських операцій.

Так, в наслідок цієї перевірки платнику донараховано податків та платежів до бюджету в сумі понад 0,5 млн. грн. та зменшено від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з податку на додану вартість у розмірі майже 0,2 млн. грн.

peredplata