Оприлюднена нова форма податкової накладної

16 грудня, в \”Офіційному віснику України\” оприлюднений наказ Міністерства фінансів України від 01.11.2011 № 1379 \”Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної\”.

Цей наказ розроблено на виконання вимог пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України з урахуванням змін і доповнень, передбачених Законом України \”Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України \” від 07.07.2011 р. № 3609-УІ, згідно з якими обов’язковим реквізитом податкової накладної є код товару згідно з УКТ ЗЕД при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів то товарів, ввезених на митну територію України.
Зміни, які внесено до форми податкової накладної, наступні:
• у полі \”Порядковий номер\” збільшено кількість клітинок, відведених для номера філії, які заповнюються у разі виписки податкових накладних філією або іншим структурним підрозділом продавця;
• назву графи 2 приведено у відповідність з вимогами пункту 201.4 статті 201 Податкового кодексу України, згідно з яким податкова накладна виписується у день виникнення податкових зобов’язань продавця;
• введено нову графу 4 \”Код товару згідно з УКТ ЗЕД\”, яка заповнюється при здійсненні операцій з підакцизними товарами та товарами, ввезеними на митну територію України;
• графу \”20%\”, у якій зазначаються обсяги постачання, що підлягають оподаткуванню за ставкою 20%, замінено графою \”основна ставка\”, оскільки перехідними положеннями Кодексу передбачено зниження ставки податку на додану вартість з 1 січня 2014 року до 17%.
Порядком заповнення податкової накладної врегульовані окремі питання, які викликали найбільший інтерес у платників податку.
Зокрема, деталізовано окремі вимоги щодо виписки податкової накладної філіями чи іншими структурними підрозділами платників податку, чітко визначено, що мовою, якою складається податкова накладна, є державна мова, передбачено послідовність дати виписки податкової накладної та дати укладання договору, вирівнювання заголовної частини реквізитів податкової накладної проводиться по правій межі поля тощо.
Відповідно до пункту 4 наказ набуває чинності з дня його офіційного опублікування, починаючи з 16 грудня 2011 року складання податкових накладних повинно здійснюватись за новою формою.

Відділ масово – роз’яснювальної роботи та
звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

peredplata