Буковина зустрічає свого патріарха?

Буковина зустрічає свого патріарха?

ЗАЯВА
Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» з приводу розміщених на території області білбордів із надписом «Буковина зустрічає свого патріарха»

Чернівецька обласна організація ВО «Свобода» звертається до голови Чернівецької обласної державної адміністрації, Прокуратури області та до керівників відповідних служб, які відповідають за змістову частину зовнішньої реклами на території області з вимогою невідкладно вжити заходів для зняття білбордів з провокативними написами «Буковина зустрічає свого патріарха», які невідомі замовники поширили по Чернівецькій області (зокрема на в’їзді в місто зі сторони вул. Московської Олімпіади біля переїзду через залізничну колію, на трасі Київ-Чернівці в Новоселицькому районі, на виїзді з Чернівців в напрямку м. Герца, та ін.).

Нагадаємо Вам, що Україна є незалежною та суверенною державою і Буковина є невід’ємною частиною України, а не островом російської держави, православну церкву якої очолює патріарх РПЦ Кирил. Ті, хто дозволяє собі розміщувати на білбордах неправдиву, провокативну та з проявом меншовартості інформацію, мають бути притягнені до передбаченої Конституцією України та законами України відповідальності, а білборди з такою інформацією невідкладно зняті.

Також наголошуємо, що подібна інформація може бути розцінена як прояв неповаги до інших релігійних конфесій, представлених в області. Адже Українська православна церква Московського патріархату нараховує лише 1/3 зареєстрованих релігійних організацій. Таким чином, формулювання «свого патріарха» не відповідає дійсності і є таким, що порушує права вірних інших релігійних деномінацій та Закон України «Про свободу слова та релігійні організації».
Окрім того, нагадаємо, що згідно підсумкового документу Собору голів древніх Патріархатів та Церкви Кіпру, який відбувся у Стамбулі (Константинополі) 1-3 вересня 2011 р., територія сучасної України не входить до складу Московського Патріархату. Собор також закликав РПЦ дотримуватися своїх канонічних територій.

З огляду на зазначене, складається враження, що окремі буковинські прихильники Кирила не вважають за потрібне рахуватися з позицією Вселенського православ’я.

Якщо прихильники патріарха РПЦ Кирила мають бажання розповсюдити інформацію щодо його візиту на Буковину, то це можна було б зробити без провокативних гасел та з чітким формулюванням відповідного сану духовної особи сусідньої держави та мети приїзду в Україну та Буковину.

Якщо впродовж кількох днів, до 25 вересня, обласна влада не вирішить це питання, Чернівецька обласна організація ВО «Свобода» зробить все можливе, щоб вказані білборди були зняті, а винні притягнуті до відповідальності.

Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»

peredplata