Темні хмари над НАЗК

Темні хмари над НАЗКНаш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Скандал про розквіт корупції в Національному агентстві з запобігання корупції (НАЗК) сьогодні знайшов своє яскраве продовження під куполом Верховної Ради України. Точніше в залі засідань комітету з питань запобігання корупції Верховної Ради. На засідання прибула вже відома своїми викривальними заявами керівник департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя Національного агентства з питань запобігання корупції Ганна Соломатіна та її колега з НАЗК, фінансовий аудитор і керівник спецперевірок е-декеларацій високопосадвців Оксана Диміч. Співробітниці НАЗК розповіли не лише про вимоги їх куратора з АП Олексія Гореченкова не ухвалювати рішень НАЗК без їх попередньої перевірки в Адміністрації президента, але чимало інших шокуючих протизаконних речей.
Перечислю їх коротко: пряме втручання людей Порошенка в роботу НАЗК, блокування керівником НАЗК Наталією Корчак запровадження автоматизованої системи перевірки декларацій, неналежна перевірка декларацій народних депутатів Олега Ляшка, Андрія Лозового (Радикальна партія), Нестора Шуфрича, Євгенія Балицького (обидва – фракція Опозиційного блоку), Олени Сотник (партія \”Самопоміч\”) та багатьох інших. Заборона на перевірку документів кандидатів на посаду суддів Верховного Суду України.
Кортше, на НАЗК, як самостійному антикорупційному органу можна ставити масний хрест. Тепер слід чекати реакцію ЄС на увесь це беззаконня. Адже не слід забувати, що саме ЄС доклав чимало зусиль для створення НАЗК. Ба навіть більше! Саме запуск роботи антикорупційного агентства є однією з вимог Європейського Союзу щодо безвізового режиму з Україною.
Тому мало віриться в те, що Брюссель мовчки заплющить очі на цей гучний скандал. І зараз його, незадовго до саміту ЄС \”Східне партнерство\” не загасити. Перша лавина скандалу прокотилась вівторок, розпал робочого дня. Інших резонансних подій, які б затьмарили справу корупції в НАЗК ні в Україні, ні в світі небуло. Сьогодні в багаття підкинули хмизу представники БПП і НФ, які усіляко намагались запобігти виступу представників НАЗК і по-суті зірвали засідання профільного комітету у Верховній Раді. Увесь цей гармидер документувався українськими і закордонними ЗМІ.
Тепер Україні марно розраховувати на схвалення Європейською комісією, Європейським парламентом і Радою ЄС \”плану Маршалла для України\” – 50 мільярдної фінансової допомоги у Євро з боку ЄС для економічного розвитку України. Принаймні за нинішньої влади Петра Порошенка і його кліки. ЄС не ризикне на такий відчайдушний і безглуздий крок.

peredplata