ВІДКРИВАЄМО ДРУГИЙ ФРОНТ?

На лінії розмежування на Донбасі встановилося затишшя. Фахівці вважають, що до грудня Путін не вдаватиметься до відновлення бойових дій, сподіваючись на скасування міжнародних санкцій проти Росії. Свою активність російські спецслужби перенесли всередину України, проводячи тут підривні акції. Україна не лише протистоїть агресору на його \”другому фронті\”, а й уперше спробувала перехопити стратегічну ініціативу. Завдає удару в найболючіше для Кремля місце, де відкриває свій \”другий фронт\”.

ВІДКРИВАЄМО ДРУГИЙ ФРОНТ?

Блокада Криму
Минулої неділі кримськотатарські активісти за підтримки \”Правого сектору\” блокували переходи на межі Херсонської області з окупованим Кримом. Вони зупинили величезний потік на півострів продовольчих товарів, що збагачував окремих бізнесменів, водночас позбавляючи український бюджет значної суми податків. Акція була анонсована: Меджліс кримськотатарського народу заздалегідь попередив про її проведення. Але фури з товаром все одно рухались суцільним потоком. Їх зупинили на трьох пунктах пропуску. Продукти псуються, торгаші зазнають збитків. Російська пропаганда різко змінили акценти: спочатку вона верещала, що Україна хоче спровокувати голод у Криму, а тепер – що кримчани достатньо забезпечені російським продовольством.

Що ж там відбувається й чому? Окупанти грубо порушують права людини, витискають з півострова кримських татар. Ще у 1944 р. Сталін депортував їх з рідної землі й заселив Крим вихідцями з Росії. Нині росіяни знову мають намір застосувати цей досвід, щоб зробити півострів \”етнічно чистою\” частиною \”русского міра\”. А це явний геноцид, який ставить під загрозу саме існування цілої нації на її історичній батьківщині. Відтак люди намагаються захисти своє право жити на рідній землі.

Громадські активісти, які розпочали блокаду Криму, прагнуть змусити Росію повернутися у поле міжнародного права. У тому числі й не порушувати статтю 55 Женевської конвенції від 12 серпня 1949 р. \”Про захист цивільного населення під час війни\”. Цей документ передбачає, що постачати продовольство населенню окупованих територій зобов\’язаний сам окупант. А РФ нині має чималі проблеми з продовольчими товарами внаслідок дії західних санкцій.
У той же час громадянські активісти, які блокують Крим, запропонували з українського боку створити мережу пунктів, де цивільні кримчани змогли б купувати дешеві й якісні українські товари. Виручені гроші залишатимуться в Україні, а мешканці Криму зможуть споживати ті продукти, до яких звикли до російської окупації. До речі, подібна ситуація спостерігається й на Донбасі, де планують створити таку ж мережу.

Удар по корупції
Кремль розраховує зруйнувати Українську державу за допомогою корупції, яка впродовж багатьох років роз\’їдає державний апарат і підриває довіру населення до влади. Без боротьби з нею наша держава приречена на загибель. Перші кроки у цьому напрямку вже зроблені. Та ж блокада Криму завдала удару контрабандистам, які підкуповують чиновників різного рангу. А на Донбасі працюють мобільні групи, що зупиняють до 70-80 % машин з контрабандою. Тому злочинні угруповання втрачають значні кошти, частину з яких використовували на хабарі. Днями заарештовано командира українського батальйону, який пропустив потік контрабанди за хабар у сумі понад мільйон гривень. Й такі заходи правоохоронці будуть продовжувати. Вони вже дібрались і до народних депутатів та полковників контррозвідки, яких затримують прямо на робочому місці й знайомлять громадськість з подібними фактами. Правда, чимало людей вважає такі дії типовою показухою, покликаною заспокоїти громадську думку. Побачимо. Лише послідовна і ефективна боротьба здатна принести реальні результати. Адже без довіри населення до влади держава нездатна успішно розвиватися, а нині довіра близька до нуля.

Західні союзники вимагають деолігархізувати Україну, тобто витіснити олігархів з нашої політики. Без опори на активну частину суспільства, яке прагне перемін, досягти цього неможливо. Україна має чимало молодих, добре освічених професіоналів, здатних докорінним чином оновити державний апарат. Вони ще не зіпсовані хабарами, тому можуть працювати на суспільство, а не лише на власну кишеню. Якщо вдасться використати цей потенціал, держава матиме перспективне майбутнє.

Перехопити стратегічну ініціативу
Необхідно скористатися мирною передишкою для переформатування держави, її значного підсилення. Півтора року \”гібридної війни\” Україна лише оборонялася, а стратегічна ініціатива перебувала в руках противника. Уперше за час війни українцям вдалося нав\’язати окупантам свій сценарій, до якого ті виявилися не готовими. Найуразливіші точки Кремля – економіка та моральний стан власного населення. Західні санкції поступово послаблюють Росію економічно, позбавляють її фінансових і матеріальних ресурсів, необхідних для ведення активної політики в інтересах кремлівської верхівки.
Путін ще має значну підтримку всередині країни, що дозволяє йому продовжувати свої авантюри. Але поступово вичерпується й цей ресурс. Якщо громадськість України досягне певних успіхів у блокаді Криму, то настрої росіян почнуть мінятися. А коли за ґрати один за одним у нас відправлятимуться високопосадовці – корупціонери, то удару Путіну буде завдано могутнього. Рівень корупції в Росії не менший, ніж в Україні, і тамтешня громадськість схвально зустріне успіхи українців у боротьбі з цим ганебним явищем. Саме цього Путін боїться найбільше. Йому всюди ввиджається примара Майдану, а масова ненависть до владних злодіїв-корупціонерів передує подібним соціальним вибухам.

Перемогу у війні досягають по-різному. Зовсім не обов\’язково захоплювати ворожу столицю і піднімати свій прапор над палацом її правителя. Нині досить витіснити ворожі війська зі своєї території й підтримати масовий спротив політичному банкруту, який розв\’язав безумну війну для збереження своєї влади. Успіху в такій ситуації досягає той, хто сильніший морально і спирається на підтримку могутніх союзників. Україна має такий шанс, його необхідно використати повністю.

peredplata