Буковинська весна, Юлія і «Червона рута»

У понеділок, 4 березня, на Буковині побувала голова фракції ВО «Батьківщина»  у верховній раді, лідер партії Юлія Тимошенко. Вона до нас завжди приїжджає, як на свято. Вірніше, саме на визначні, святкові дні відбуваються візити Юлії Володимирівни. Тут у неї чимало прихильників. Саме її фракція є однією із найчисельніших у райрадах, облраді та міськрадах. Що й говорити, навіть голова Чернівецької  обласної ради Іван Мунтян є головою обласної організації ВО «Батьківщина». Тому візити Юлії Тимошенко збирають чимало людей на майданах міст і сіл Буковини.

Минулого року Юлія Володимирівна приїжджала у Чернівці саме на 100-річчя святкування «Буковинського віча». Тоді й колишній прем’єр Арсеній Яценюк приїжджав, і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також відвідав наш край.

Цього разу Юлія Володимирівна завітала тоді, коли святкували 70-річчя з дня народження генія, Героя України, композитора і автора всесвітньо відомої «Червоної рути» Володимира Івасюка. І, знову ж таки, слідом за Юлією Тимошенко на Буковину прибув  колишній президент України Віктор Ющенко. Нині він активно критикує діяльність політика та лідера фракції ВО «Батьківщина». А ще недавно разом з Тимошенко працював на благо України. Юлія Володимирівна двічі була прем’єром при Ющенкові, працювала з ним на посаді віце-прем’єра. Але часи минули, і стосунки змінилися. Хоча доля була до Юлії Тимошенко не надто прихильною. Вона лише за Ющенка-президента не сиділа у тюрмі. Сиділа за Кучми-1, сиділа за Кучми-2, сиділа за Януковича…

Порошенко ще увесь свій термін не відбув. Тож усе може статися. Щоправда, за Кравчука не сиділа Юлія Володимирівна. Але за нього таки ніхто не сидів.

Отож, Тимошенко у Чернівцях на день народження Володимира Івасюка насамперед відвідала квартиру-музей композитора. Пройшлася кімнатами, де жив і творив Володимир та його батько, Михайло Григорович Івасюк. Зустрілася з поетом-піснярем Василем Бабухом. який був співавтором  Володі Івасюка, і створили вони не одну пісню. До речі, пісню на його слова «Світ без тебе» Софія Ротару вважає найкращою у своєму репертуарі.

Далі Юлія Тимошенко вшанувала пам’ять великого митця Володимира Івасюка і разом  з  дуетом «Писанка» у квартирі композитора заспівала пісню «Червона рута».

Після цього мала зустріч з усіма (наголошуємо – ред.) з усіма редакторами ЗМІ області. Під час дискусій  відповідала на запитання ЗМІїв. Часто ці запитання були колючими. Але вона впоралася. Старалася говорити про позитивне для України та нації. Бо вже дуже багато негативу та бід у державі. Наприклад, війну треба негайно закінчувати, адже не можна доускати, аби гинули люди.

І інші великі біди є в Україні. Це – негативна демографія: смертність вдвічі випереджає народжуваність. У часи голодомору не було такої проблеми. Щороку країна втрачає 200-250 тисяч людей. Окрім цього 1 мільйон українців виїжджає жити і працювати за кордон. Ми назавжди втрачаємо працездатних, професійних людей. Бо вони виїжджають сім’ями. Вони не бачать майбутнього на своїй землі. І це страшно та небезпечно. Щороку Україна втрачає як мінімум 1 200 000 людей. Це ті, хто виїхав,  а також ті, хто не народився. Ще кілька років подібного стану – і на нашій землі не буде  українських людей.

Зараз наша держава лідирує у переліку 10 найбідніших країн світу за рівнем доходів. І зовсім не бореться за збереження талантів. За цим показником ми займаємо 129 місце із 137 країн. Хоча у нас ще залишилися талановиті людські резерви. 200 000 українців мають високий рівень математичного та інженерного інтелекту. Треба його зберегти для української нації, а не віддавати за безцінь у світові найми батракувати на багачів та заможні  країни.

Українську гривню використали для збагачення окремих пройдисвітів, а не для держави. Її опустили у ціні. Насправді гривня недооцінена. Вона коштує 9,68 гривень за 1 долар США.

Про проблеми України і шляхи їх подолання Юлія Тимошенко говорила на зустрічах з людьми у Сторожинці, Новоселиці, Хотині. Зараз окружний адміністративний суд Києва визнав необгрунтованим підвищення ціни на газ.

  • Ми отримали перший дуже сильний результат у боротьбі за справедливі тарифи, – сказала Юлія Тимошенко. – Ми з вами виграли суд в уряду України. І маємо сьогодні рішення, яке доводить: тарифи, ціни на газ, які були встановлені постановою уряду, є необґрунтованими та встановлювалися незаконно.

У нас уже відкрита «зелена вулиця» для зниження тарифів. А це означає зниження також майже вдвічі цін на тепло і на гарячу воду.

  • Головне завдання зараз в Україні – збільшити доходи людей, підняти економіку, впровадити медичне страхування та справедливу пенсійну реформу, а також зробити всі умови для комфортного життя українців у своїй країні. Треба збільшити доходи людей щонайменше в 3,5 рази і підняти їх хоча б до рівня Польщі, – наголосила Юлія Тимошенко.

На сьогодні пенсія в Україні складає в середньому 63 долари США, а зарплата – 326 доларів США. За таких доходів сім’ям виживати дуже важко. Дуже шкода, що наш народ і наша Держава, яка має багатовікову історію, унікальну землю, сильну і незламну націю, але досі не можемо розібратися та покінчити з негараздами в країні. Ми не можемо стати «щасливими на своїй рідній землі» та побудувати життя таким, яким хочемо його бачити.

  • Чому ми так довго не можемо стати на ноги і стати найсильнішою країною в Європі? Адже всі можливості для цього є. Їх треба вміло використовувати.

Юлія Володимирівна закликала буковинців до толерантності, поваги та любові один до одного і за жодних обставин «не втрачати час, щоб побути зі своїми рідними людьми».

  • Будьте разом частіше, зателефонуйте мамі чи батькові, приїдьте в гості, тому що потім втрачений час не можна буде повернути. Любіть одне одного, тому що саме на любові тримається все у житті. А не на ненависті й агресії. – ці слова Юлії Володимирівни Тимошенко стали підсумком поїздки політика на Буковину та її велелюдних зустрічей з буковинцями.

Що ж тут ще додати? Нічого!

 

peredplata