Що москва хоче з нами зробити

Починаючи війну з Україною, путін заявляв про “денацифікацію” і “демілітаризацію” нашої країни. Самі росіяни не дуже зрозуміли про що йдеться – слова якісь занадто складні. Але невдовзі їм пояснили чиновники трохи меншого рангу. З москви пролунали заяви про те, що українці повинні зникнути і саме поняття “Україна” має бути стерте з карти світу.
Почалася реалізація старої мрії великодержавних шовіністів про ліквідацію “української загрози самому існуванню росії”. А в чому загроза? В тому, що офіційна російська історія – це суцільна вигадка, початки якої викрадено в українців. Якщо з цієї конструкції вибити тезу про Київ – “російське місто”, то відразу завалиться вся химерна халабуда під претензійною назвою “тисячелєтняя історія государства россійскаво”. Тоді їм доведеться проводити свою державність від московського улусу Золотої Орди, а відтак втрачається навіть певдо-історична основа для фундаментальної казки про “споконвічну велич російської держави”.
 
Наступна причина московського прагнення знищити українство – намагання використати наші демографічні ресурси у власних інтересах. Роботящі й метикуваті українці впродовж століть дозволяли росіянам створювати і поширювати свою імперію. Відомо, що і царська армія трималася на українських унтер-офіцерах, і радянська – на українських сержантах. Сотні тисяч українців освоювали для москви Сибір і Далекий Схід, працювали на будівництві тих об’єктів, якими так пишалися пропагандисти КПРС. І годувала Україна всю ту “велику державу” як за царської влади, так і за комуністичної. А після розпаду СССР раптом “велика держава” втратила тих, без кого її “велич” виявилася примарною. Звідси – й бажання знищити навіть згадку про щось українське, звідси й прагнення оголосити нас “росіянами, трохи зіпсованими польським, австрійським і ватиканським впливом”.          
 
Коли в 2014 р. росіяни загарбали наш Крим і частину Донбасу, на окупованих територіях вони почали цілеспрямовану боротьбу з українством. Українська мова витискається з усіх сфер життя, українська культура висміюється й замінюється російською. На окуповану територію масово завозяться вихідці з російських областей, а українців вивозять в глуху російську провінцію, де селять серед місцевого населення некомпактно, щоб полегшити їхню асиміляцію. Російські власті здобувають чималий досвід, який відразу використовують у нинішній війні.
 
Зараз вони відкрито проголосили політику геноциду, тому й запроваджують її не криючись. Активну частину суспільства вони прирекли на фізичне знищення. Учасники АТО, добровольці, бійці ТРО одними із перших ставали жертвами окупантів. Разом з ними розстрілювали активістів громадських організацій, журналістів і блогерів, яких москва зарахувала до своїх запеклих ворогів. Окупанти навіть мали списки тих, кого планували знищити. Їм допомагали зрадники з числа місцевого населення – колаборанти, на жаль, є всюди. Вбивали також частину вчителів, викладачів вищих і середніх спеціальних учбових закладів. А іншим пропонували співпрацю і відкривали школи з російською мовою навчання і за програмами шкіл РФ. Серед жертв окупантів були діячі української культури – все українське знищувалося з особливою запеклістю. Громили музеї і бібліотеки, бомбили театри і знищували українські пам’ятники. А всі українські написи негайно намагалися замінити російськими.
 
Варварські бомбардування мирних міст і сіл призвели до значних жертв серед мирного населення. Мало того: окупанти розважалися, розстрілюючи на вулицях невинних людей, давили танками автомобілі з пасажирами, по-звірячому згвалтували чимало жінок, дівчат і навіть дітей. Цим намагалися залякати  і принизити українців, показати їм, хто тепер тут “хазяїн”. Сотні тисяч людей насильно вивезли в Росію, примушуючи їх там працювати за мізерну оплату. А на Донбасі насильно мобілізують в армію і кидають на фронт, щоб економити власні людські ресурси. Готуються загнати в армію навіть жінок…
 
Таке “світле майбутнє” приготувала українцям москва. Вона несподівано для себе наштовхнулася на могутній спротив і вже починає думати про те, як вибратися із патової ситуації. Але миру з нею бути не може: коли трохи оговтається від поразки, то вдарить знову. Треба враховувати сумний досвід інших народів. Євреї, які пережили Голокост, попереджають: якщо хтось каже, що вб’є вас, повірте йому і негайно беріться за зброю, щоб врятувати власне життя.  москва попередила нас, що хоче знищити Україну і українців. Значить, нам необхідно стояти до кінця, тим більше, що цивілізований світ надає нам серйозну допомогу. Програвши війну, рф почне розпадатися, пригноблені нею народи боротимуться за свободу. Лише тоді ми зможемо сказати: ворог знищений, перемога за нами!
 
Ігор Буркут, політолог
 
 

peredplata