Спека до +35 градусів: синоптики розповіли, яким буде літо

Температура триматиметься вищою за кліматичну норму, очікується кілька аномальних рекордів. Різкі перепади погоди спричинять грози та шквальні вітри.

Такий прогноз на нинішнє літо дала провідна наукова співробітниця Інституту геофізики Світлана Бойченко.

“Якщо раніше спекотна погода була характерною для липня-серпня, то зараз температурні рекорди перемістилися на червень. Цього року літо розпочнеться уже в середині червня. Далі температури ще більше зростатимуть протягом усього липня, в окремі дні очікується до 35 градусів спеки. Вночі теж буде досить тепло – до 15-25 градусів. Зниження температури настане у другій декаді серпня. Тоді вдень стане трохи прохолодніше – до 20-25 градусів із плюсом. А середня температура трьох літніх місяців становитиме 23-24 градуси тепла”, – розповіла кліматологиня.

Світлана Бойченко також зазначила, що через високі температури посухи не очікується, оскільки дощів випаде значно більше, ніж раніше. “В Україні останніми роками поступово змінюється клімат, – вважає фахівчиня. – По-перше, потепління продовжуватиметься. І ця тенденція зараз характерна для літніх періодів, які перемежовуватимуться з традиційними. А по-друге, червень також відрізнятиметься певною повторюваністю аномально високих температур, що раніше не було характерно”.

За словами Вазіри Мартазінової, завідувачки відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту, вплив глобального потепління полягає в тому, що погода в Україні стає дедалі мінливішою.

“Як і попередніми роками, можливі інтенсивніші, ніж десятиліття тому, коливання температур, різка зміна погоди із сонячної до негоди і навпаки. Особливо це буде помітно у літні місяці”, – переконана В. Мартазінова.

Завідувачка відділу прикладної метрології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух прогнозує, що цьогорічне літо буде спекотним, з великими та різкими перепадами як температур, так і періодичності випадання опадів.

“Ми помічаємо зміну кліматичної системи: підвищується температура повітря, змінюється термічний режим, змінюється тривалість сезонів. І таких екстремальних температур стає дедалі більше. Причому саме аномалій, коли спекотних днів стає більше і більше”, – зауважила кліматологиня.

peredplata