КОЛОМОЙСЬКИЙ ЗАГРАВСЯ

 
 
Я сам з Дніпра. І працював з багатьма дніпрянами — з Л.Кучмою, Ю.Тимошенко, Б.Філатовим і Г.Корбаном. І ніколи з І.Коломойським, хоча ми знайомі майже 30 років.
Тому що поруч з ІВК постійно відчуваєш, що тебе або вже використали і підставили, або ось-ось це зроблять.
Коломойський — гравець. Так, він добре грає у шахи та карти. Але він гравець по життю — азартний, вигадливий, підступний.
Спочатку він бажав грошей. Отримав і відразу забажав поваги. Отримав і відчув, що бажає впливу. Отримав і зрозумів, що єдиний сенс — це бути найвпливовішим. Тобто, бути впливовішім за публічних політиків. Але це щось дуже схоже на дурні бажання бабки, яка задовбала ними Золоту Рибку.
Бо в Україні, щоб стати найвпливовішім, такі треба вийти перед електоратом і виконати щось на зразок шлюбного танцю. З-за лаштунків не вийде, як ні намагайся. Але подібні намагання будуть дуже дратувати офіційних політиків.
У Коломойського були оригінальні політичні проекти. Наприклад, коли він фінансував «Свободу» з її антисемітськими висловлюваннями — це було феєрично. І коли він перетворив сідєльця і тіньового бізнесмена В.Рабіновича на помітного публічного політика — теж вражало. Але Коломойський ніколи не володів проектом «Всю владу — 95 кварталу!». Так, на процес впливав, особливо на початку, але власником не був, знаю це зсередини.
Я співчував І.Коломойському, коли його почав пресувати президент Порошенко. Тому що у 2014 році Коломойський разом з командою зробили дуже багато, щоб протистояти експансії Росії. Але у 2019 ІВК вирахував, що РФ обов’язково нападе, але, як і багато хто в світі, помилково вирішив, що Україна не витримає. І почав публічно закликати, що «Росії треба піти назустріч». А ще ІВК потрапив під слідство як порушник законів США.
Як наслідок, Коломойський втратив Україну, не домігся пробачення від РФ, став злочинцем для США і не встиг сховатися у Ізраїлі. І коли зараз, напередодні візиту президента Зеленського до Штатів, знадобився наочний приклад боротьби з корупцією, то Коломойський виграв цей кастинг без жодної конкуренції.
Що відбувається, якщо азартний гравець продовжує грати і постійно підвищує ставки? У якійсь момент він програє все. Ігор Коломойський має не дуже приємну можливість пересвідчитися в цьому на власному досвіді.
Мова про втрату грошей і впливовості, а не свободи. Бо юридично довести, що він порушив закон, практично неможливо. Так, в Україні це нікого не зупиняло, але ІВК напевно зможе домовитися.
А колись він власноруч (!) написав частину програми партії «Укроп», і там було про правову державу. Написав, але реалізувати навіть не спробував..

peredplata