З’явились нові подробиці щодо власників затриманих на Буковині трьох фур з контрабандними цигарками

Джерело: “Брудні ігри” авторський канал журналіста Євгена Плінського.

– Ви вже забули про три цистерни з сигаретами які були затримані на кордоні з Румунією минулого тижня? А дарма, адже в мене є що розказати вам цікавого.

Дякуючи друзям з Румунії, яких зацікавила ця історія, ми тепер маємо більш повну картину роботи цього реально системного каналу контрабанди.

По-перше.
За останні місяці, всі три газові цистерни, дві з яких затримали на кордоні, а третю знайшли покинуту на стоянці в Солотвино, зробили сумарно тридцять контрабандних рейсів з сигаретами в Румунію під виглядом порожніх. І всі рази ніхто не помічав в них сигарети. Так буває.

Під час кожного рейсу, всі три цистерни, відвідували кілька конкретних точок на території Румунії на одній з яких, за попередніми даними, якраз і відбувалось вивантаження сигарет.
Перша точка – комплекс ангарів біля н.п. Obrejița. 45°29’43.6″N 27°04’32.1″E

Друга точка – стоянка та розбірка авто біля н.п. Pătrăuți 47°42’10.4″N 26°11’12.5″E;

Третя точка – великий складський комплекс біля н.п. Șcheia 47°39’18.6″N 26°12’22.3″E

Жодна з точок не схожа на місце завантаження скрапленого газу, але як місце для «схрону» контрабандних сигарет – прямо дуже. Але цим вже займаються правоохоронці Румунії.

Тепер що до власників авто.
Відштовхуючись від отриманої інформації, за всіма трьома автомобілями та їх «рейсами»стоїть впливова Закарпатська родина Шіманів з найвідомішого села Нижня Апша. Ну там де будинки по 200 кімнат та по 5 поверхів.

Власником першого затриманого тягача DAF (KA3936IO) та цистерни (BC2597Х…) є Шіман Нуцу Васильович 10.08.1962 р.н., житель села Нижня Апша.

Згідно даних системи “Шлях” (https://shlyah.dsbt.gov.ua/xtr?v=KA3936IO&by=num)право користування цим авто видано також львівській компанії ТОВ “Нафтіл”.

Вона, доречі, пов’язана з тендерною мафією на «Укрзалізниці», так приймала технічну (підставну) участь в 15 тендерах УЗ (https://clarity-project.info/tenderer/41924003) на постачання металевих скоб, пружин, кріплень для рейок і т.д. Але то інша тема.

Наступний автомобіль, який було затримано на кордоні – тягач AO6086НР та цистерна AO3162X…
Його власницею є Оприш Олена Юріївна, 09.06.1989 р.н. Мешканка Закарпатської області, смт. Нижня Апша.
У 2023 людина з таким прізвищем та ім’ям притягалась до адміністративної відповідальності за порушення правил торгівлі підакцизними товарами. (https://dolg.xyz/ukr/oprish_olena_yuriivna)

Третя цистерна з сигаретами (AO8253XP), яка була знайдена покинутою на стоянці в Солотвино, належить Шіман Сільвії Юріївні, 10.05.1981 р.н. яка теж проживає в селі Нижня Апша.

Організатором цих контрабандних перевезень, мої джерела в Україні, вважають Шімана Івана Васильовича, 18.07. 1971 року народження який зараз проживає в Києві.
Іван Шиман є власником компанії ТОВ “ЛАТУМ.БУД” 44296553, (https://youcontrol.com.ua/contractor/?id=45532579#express-universal-file)яка зареєстрована в селі Нижня Апша та займається оптовою торгівлею газоподібним паливом.
Ну того самого яке типу перевозять всі ці родинні газовози.
Директором же в цій компанії значиться Шіман Василь Іванович.
Людина з такими даними є депутатом Солотвинської сільської ради (https://solotvino-rada.gov.ua/deputati-gromadi-09-35-11-13-11-2020/), а в самому селі існує однойменний готель «Шіман» (https://villa-shiman.in.ua/)
Ось така в нас виходить картина станом на сьогодні.

Про те, що перетин кордону сигаретами регулюють місцеві клани та кримінальні угрупування – я писав вже давно.
Саме вони створюють сталий зв’язок з митниками, прикордонниками та правоохоронцями подолати який неможливо. І без різниці це Волинь, Закарпаття чи Львів. Схема всюди одна й та сама.

Але в цій конкретній історії нам цікаво дійти до місця виробництва цих нелегальних сигарет.
Це ще той квест, але ми працюємо.

peredplata