Обвал будинку в Бєлгороді: дослідник припускає, що дім міг бути підірваний

Міністерство оборони росії стверджує, що обвал під’їзду в багатоповерховому будинку в Бєлгороді стався внаслідок роботи їхньої протиповітряної оборони. Нібито в будинок влучив фрагмент однієї з українських ракет “Точка-У”, яку вони перед цим збили. Проте на опублікованому відео вибуху у житловому будинку у Бєлгороді не видно падіння ракети чи бомби.

Про це йдеться в повідомленні російського відомства та на це звертає увагу у соцмережі Х OSINT-дослідник та військовий оглядач Tendar, передає Рубрика.

Заява Міноборони рф

Як розповіли в Міноборони рф, близько 11:40 Україна нібито застосувала:

  • тактичний ракетний комплекс “Точка-У”,
  • реактивні системи залпового вогню “Вільха”,
  • RM-70 “Вампір”.

Стверджується, що російська ППО знищила шість ракет “Точка-У”, чотири снаряди “Вампір” та ще дві ракети “Вільха”. Водночас, як повідомляють росіяни, фрагменти однієї зі збитих ракет “Точка-У” влучили в будинок.

Твердження OSINT-дослідника та військового оглядача Tendarа

На опублікованому відео вибуху у житловому будинку у Бєлгороді не видно падіння ракети чи бомби, а характер вибуху вказує на те, що вибух відбувся всередині будівлі.

“У Бєлгороді підірвали житловий будинок. За час цієї війни я бачив багато влучань у житлові будинки, і я майже впевнений, що цей випадок зовсім інший. Судячи з характеру вибуху, він стався всередині будівлі. Я не бачу, щоб падала якась ракета, а дим і уламки розлітаються в різні боки“, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що інцидент має всі ознаки “того, що сталося в 1999 році в Москві, коли російська ФСБ підірвала висотні будівлі, щоб “виправдати” війну в Чечні”.

Крім того, OSINT-дослідник Ігор Сушко з OSINT-дослідницької групи Wind of Change звертає увагу на те, що навіть якщо у будинок у Бєлгороді влучив снаряд, то він не міг прилетіти зі сторони України.

Якщо це дійсно був снаряд, а не вибухівка, закладена в будівлі, то він прилетів з ПІВНІЧНОГО СХОДУ, враховуючи напрямок спалаху і траєкторію розльоту уламків, які видно на відеозаписі влучання“, – йдеться у повідомленні.

Припущення РНБО

Керівник Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони України (ЦПД РНБО), лейтенант Андрій Коваленко припустив, що обвал під’їзду в багатоповерховому будинку Бєлгорода міг статися через навмисний підрив або побутовий вибух. російська влада та пропагандисти звинувачують у руйнуванні Україну.

За його словами, на поширених у мережі відео моменту вибуху не видно об’єктів, що падають. Тому Коваленко наголосив, що всі звинувачення росіян в обстрілі Силами оборони наразі не відповідають дійсності.

“Цілком схоже на провокацію росії або інформаційну провокацію з роздування ситуації для виправдання подальших ударів по житлових будинках українських міст”, — зауважив керівник ЦПД РНБО.

Також він додав, що це міг бути побутовий вибух, який російська пропаганда намагається видати за обстріл.

Вибухи в Бєлгороді

Уранці 12 травня в російському місті Бєлгород у багатоповерхівці обвалився один із під’їздів. Губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков звинуватив Сили оборони України в обстрілі. Влучання начебто припало на рівень другого поверху, після чого весь під’їзд почав руйнуватися.

Руйнування будинку в Бєлгороді сталося в той час, коли російські окупаційні війська намагаються прорвати українську оборону на Харківщині та посилено обстрілюють українські населені пункти.

Наразі відомо про 7 загиблих. Також повідомляється, що дах зруйнованого будинку впав на рятувальників, які проводили розбір завалів.

ЗМІ наголошують, що людей із сусідніх під’їздів евакуювали.

Існує ризик обвалення всього десятиповерхового будинку. У вихідний день люди тільки вставали, коли стався приліт. Сьогодні по всій країні вихідний — про кількість постраждалих та загиблих буде відомо лише після остаточного розбору завалів“, написали там.

Нагадаємо, 19 грудня губернатор Брянської області заявив аж про три атаки дронів за ранок і звинуватив Україну. Місцеві жителі у соцмережах публікували відео, на яких бути чути вибухи. Чиновники стверджують, що дрони збили, а постраждалих не було.

Тоді повідомлялось, що внаслідок непрофесійної роботи російської протиповітряної оборони у Бєлгороду рф, кількість загиблих у місті зросла до 22.

 

peredplata

1 thought on “Обвал будинку в Бєлгороді: дослідник припускає, що дім міг бути підірваний

Comments are closed.