Маніпуляція: поліція у Києві затримала ветеранку Другої світової війни

Колаж Бахмут IN.UA

Росмедіа поширюють інформацію, що 9 травня у київському Парку вічної слави поліція зупинила, а згодом склала протокол на Савченко Галину Петрівну, яка нібито є ветеранкою Другої світової війни. Насправді жінка не є ветеранкою, а протокол склали за носіння радянської символіки.

Хто ця жінка та як росія використовує цю подію для маніпуляцій, — пояснюємо у матеріалі Бахмут IN.UA

9 травня у Києві: що сталося

Покласти квіти до Парку вічної слави пенсіонерка прийшла із забороненою радянською символікою: у формі армії срср, головному уборі із зображенням серпа і молота та нагрудних відзнаках. Саме через це поліція зупинила жінку.

На відео вона представляється, як лейтенант Савченко Галина Петрівна, учасницею організації «Союз радянських офіцерів». З 2018 року пенсіонерка занесена до бази Центру досліджень ознак злочинів «Миротворець» за антиукраїнську пропаганду та участь в антидержавних акціях. 

Маніпуляція: поліція у Києві затримала ветеранку Другої світової війни_11
База центру досліджень ознак злочинів «Миротворець» /скриншот

Савченко кожного року одягає радянську символіку та “святкує день побєди” в Києві, за що неодноразово була затримана поліцейськими. Також пенсіонерка ділиласясвітлинами парадів 9 травня з інших років.

Маніпуляція: поліція у Києві затримала ветеранку Другої світової війни_21
Савченко Галина Петрівна на акціях / колаж

На фотографіях можна побачити ті самі медалі, що на недавно опублікованому відео. За словами савченко — відзнаки ювілейні, а сама форма належала її матері. Втім, деякі нагрудники не є медалями, а радше сувенірами на честь народження сталіна. 

Савченко також збрехала і про свій статус ветеранки: жінка народилась приблизно в 1949-1950 рр., який точно з цих років поки невідомо. Втім однозначно, що після завершення Другої світової війни у 1945 році. 

Пенсіонерка у забороненій радянській символіці  на “день побєди” 9 травня грає на руку кремля, адже дає простір для роспропаганди на тему нацизму. Це щорічні вистави з метою поширення думки, що українці не тільки не поважають пам’ять про перемогу над нацизмом, але й не визнають внеску тих, хто воював.

peredplata