Кількість біженців по світу за останній рік перевищила 43 мільйона осіб — ООН

У Всесвітній день біженців українська редакція RFI вирішила дізнатися, скільки у світі тих, хто був змушений покинути рідні домівки, із яких країн найбільше від’їжджають і яке місце у цьому списку посідають українці. Як виявилося, одна людина із 69 на планеті була вимушено переміщена через війни, переслідування, порушення прав, загрози життю. 

Такі дані наводить Організація Об’єднаних націй до Всесвітнього дня біженців, який відзначається 20 червня. 

«За цими різкими цифрами, що зростають, стоять незлічені людські трагедії. Ці страждання мають спонукати міжнародну спільноту вжити термінових заходів для усунення корінних причин вимушеного переміщення», — каже Верховний комісар у справах з біженців Філіппо Гранді. 

Що каже статистика

Лише за 2023 рік кількість біженців у світі збільшилася на 7%. Загалом наразі біженців у три рази більше, ніж ще десять років тому. 

Найбільше серед них вихідців з Афганістану та Сирії — по 6,4 млн осіб, що у сукупності є третиною від усіх біженців у світі. Далі йдуть Венесуела (6,1 млн) та Україна (6 млн). 

Втім, є і зворотний процес. Торік вирішили провернутися додому майже 1,1 млн біженців. Четверо з п’ятьох, що повернулися, були українцями або вихідцями з Південного Судану. 

 
 

У квітні 2023 року в Судані вибухнув конфлікт. Країну залишили 1,2 млн людей до кінця року. Ще 9,1 мільйона суданців було переміщено всередині країни. Наразі в Судані зафіксовано найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб, яка була колись зареєстрована. 

30800 біженців протягом року отримали громадянство країни, що приймає, і були інтегровані на місцевому рівні. Ще 158 700 осіб переселили у треті країни. 

За статистикою, більшість біженців залишаються поблизу своєї країни. Втім, рятуючись від небезпеки вдома,  часто зіштовхуються із ризиками на шляху порятунку. Зокрема, відомо, що з 2021 по 2023 рік при перетині пустелі Сахара загинуло щонайменше 950 людей. За той же період кількість загиблих чи зниклих безвісти у Середземному морі становить  7600 людей. 

Внутрішньо переміщені особи

Більшість біженців не перетинають міжнародні кордони, але переміщуються у межах своїх країн, зазначають в ООН. Станом на кінець 2023 року через насилля та конфлікти внутрішньо переміщеними особами залишались 68,3 млн осіб. З них 9,1 млн перемістили у Судані, 7,2 млн — у Сирії та 6,7 млн — у Демократичній Республіці Конго. Ще 1,7 млн людей перемістили у Секторі Гази. 

Місце України у статистиці

За даними ООН, станом на кінець 2023 року вимушено переселеними залишалися 9,7 млн українців. Близько 44% знайшли прихисток у сусідніх країнах. 

Приблизно 750 тисяч людей стали новими внутрішньо переміщеними особами, насамперед виїжджали зі східних і південних областей, де протягом 2023 були найбільш інтенсивні бої. Водночас шоста частина довоєнного населення Україна виїхала за кордон. 

Втім, в ООН зазначають, що переміщення тривають і у 2024 році, але повільніше, якщо порівнювати з минулим роком. 

Загалом, українці є найчисельнішою групою, що отримала тимчасовий захист у світі. Їхня кількість складає 85%. Ще 13% — мешканці Карабаху, яких прихистила Вірменія. 

peredplata