Диво, яке щорічно відбувається у Греції на Успіння Пресвятої Богородиці, 15 серпня.

У східній частині Кефалонії (Острів в Іонічному морі), неподалік села Маркопуло, знаходиться невелика церква на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Тут вже протягом багатьох років щорічно у свято Успіння відбувається щось незвичайне. Від свята Преображення всередині та зовні храму з’являються змії. Місцеві жителі називають їх зміями Пресвятої Богородиці.
Успіння Богородиці тут називають другим Великоднем. Серпень – місяць Богородиці в Греції. Мешканці села Маркуполо, яких тут не більше 30, із самого ранку допомагають у храмі. У черзі паломники з усього світу, які бажають подивитися на диво, ледве вміщаються на невеликій площі біля церкви.
Під час Всенічної змії вільно повзають серед людей — по стасидіях, аналоях, нікого не лякаючись. — Якщо змія залізе вам за пазуху, — попереджають сільські мешканці прочан чи туристів, — ви не бійтесь! Благодаттю Пресвятої Владичиці Богородиці змії ніякої шкоди вам не завдадуть. Візьміть їх у руки, і вони, наче кошенята, лизатимуть ваші пальці.
Справді, на Службі відбуваються неймовірні речі: змії, як браслети, обвивають руки віруючих, повзають по іконі Пресвятої Богородиці і Розп’ятті, по приготовленим для літії хлібам. Змія навіть може заповзти на Євангеліє, яке читають на Літургії.
Кефалонійці та заїжджі туристи без страху тримають змій на руках, кладуть собі на плечі. Грають із «змійками» навіть маленькі діти.
Невдовзі після закінчення святкової служби, змії сповзають із улюбленої ними ікони Богородиці та залишають церкву. Варто їм переповзти дорогу і опинитись у горах – вони знову преображаються. Тепер, якщо до них наблизитись – відразу зашиплять і можуть вкусити! Ці явища неодноразово змальовували на фото та відео журналісти.
У це велике свято і природа і людина ніби об’єднуються для того, щоб прославити у своїх молитвах Пресвяту Владичицю нашу Богородицю і віддати хвалу Творцеві за Його великі благодіяння до всіх нас.
Якщо в якийсь із років змії не з’являлися, це завжди було поганою ознакою. Так було у 1940 та 1953 роках, коли на острові сталися сильні землетруси.
“Всяке дихання нехай хвалить Господа”

peredplata