У Чернівецькій обласній лікарні вперше зробили біопсію нирки

У Чернівецькій обласній лікарні почали проводити біопсію нирки. Раніше, щоб зробити таке обстеження, буковинцям доводилося їхати до столиці.
Процедуру уперше виконали на базі урологічного відділення лікарі-хірурги Василь Липка, Валерій Зайцев та завідувачка нефрологічного підрозділу Галина Шкіопу.
«Біопсія нирки є вкрай необхідною для постановки правильного діагнозу, від чого залежить призначення вірного лікування. До цього, як правило, пацієнтів з нашого закладу направляли для виконання біопсії до Києва, що вимагало додаткових витрат – як фінансових, так і часу. Частина хворих навіть відмовлялась від обстеження. Окрім того, така процедура потрібна іноді людям після трансплантації нирки, яка також виконується в нашому лікувальному закладі», – розповідає Валерій Зайцев.
«Жодний з лабораторних методів обстеження у більшості випадків не дає чіткого результату з приводу встановлення діагнозу нефрологічному пацієнту. Більшість нефрологічних діагнозів – 60-70 % – потребують детального гістологічного або патогістологічного дослідження, які допоможуть встановити причину нефротичного синдрому», – додає Василь Липка.
Маніпуляцію проводять під місцевою анестезією, триває вона близько 10 хвилин. Суть біопсії нирки полягає в тому, що лікарі під контролем УЗД-апарата спеціальною одноразовою тест-системою роблять прокол і забір тканини нирки. Взятий біоматеріал у спеціальних розчинах та контейнерах спрямовується на дослідження. Після отримання результатів біопсії верифікується діагноз і корегується лікування.
Біоматеріал на дослідження скеровується до Києва, оскільки такі імуногістохімічні дослідження можуть бути виконані тільки у столиці. Біопсію нирки проводять в умовах стаціонару одного дня. Після маніпуляції пацієнт тільки декілька годин перебуває під спостереженням лікарів.
Джерело: Чернівецька обласна рада

peredplata

Залишити відповідь